Nederland versoepelt coronaregels, maar Antwerpen blijft populaire uitwijkplaats: “Ook na de lockdown blijven we komen”

Ondanks dat vele winkels gesloten zijn op zondag, was er toch nog veel passage in het centrum van de stad. 

Ondanks dat vele winkels gesloten zijn op zondag, was er toch nog veel passage in het centrum van de stad. © Patrick De Roo

Antwerpen -

Op 18 december 2021 werd in Nederland een strenge lockdown ingevoerd. Als gevolg zochten onze noorderburen massaal hun heil in Antwerpen, een gegeven dat de lokale middenstand geen windeieren legde. Zaterdag werden de maatregelen opnieuw versoepeld. Zo mogen onder meer kledingwinkels er opnieuw de deuren openen. Maar de horeca blijft voorlopig dicht. Heeft dat een impact op de toestroom van Nederlandse bezoekers? We namen zondag een kijkje in de Antwerpse binnenstad.

Mischa Bludts

Onderweg tellen we heel wat gele nummerplaten, maar op de Meir zijn de Nederlandse accenten in vergelijking met de vorige weken eerder zeldzaam. Geen wonder: het is geen koopzondag en dus zijn de meeste winkels gesloten. Een tegenvaller voor Gijs Vandebuurt (19) en Eva Van den Dool (17) uit Amsterdam. “We kwamen speciaal naar Antwerpen om te shoppen maar nu blijkt dat zowat alles dicht is. Al heb ik op de De Keyserlei toch al een lekkere leren broek en een shirtie gevonden,” zegt die laatste. “En straks gaan we dineren met een fijn wijntje erbij. Dat zal veel goedmaken.”

Eva Van den Dool kon zondag toch een ‘lekkere’ leren broek kopen.

Eva Van den Dool kon zondag toch een ‘lekkere’ leren broek kopen. © Patrick De Roo

Thuis opgesloten

Vriendinnen Marloes Mazzei (39) uit Wormerveer en Joa Kerkvliet (31) uit Hilversum laten het niet aan hun hart komen. Joa: “We zijn hier vooral om te eten en te drinken. Na zolang thuis opgesloten te hebben gezeten, wilden we er eindelijk nog eens een dagje uit, even een normaal sociaal gevoel hebben.” Ze werkt in de toeristische sector en bracht tot de intrede van corona het merendeel van haar tijd in verre oorden door. “Het is van maart 2020 geleden dat ik nog in het buitenland was. En dat ik Antwerpen ‘buitenland’ noem zegt al heel wat. Voor corona kwam dat niet eens in me op, toen was het gewoon een uitstapje. En aangezien Amsterdam in de 17de eeuw de internationale handel van Antwerpen heeft afgepikt, komen we nu een beetje van het geld dat we destijds hebben verdiend hier weer uitgeven. Goed he?”

Vriendinnen Marloes Mazzei en Joa Kerkvliet komen na twee jaar nog eens in ‘het buitenland’.

Vriendinnen Marloes Mazzei en Joa Kerkvliet komen na twee jaar nog eens in ‘het buitenland’. © Patrick De Roo

De vriendengroep uit Breda en Den Bosch komt vooral voor het bier.

De vriendengroep uit Breda en Den Bosch komt vooral voor het bier. © Patrick De Roo

Immens gezellig

In tegenstelling tot de kledingwinkels zit de Nederlandse horeca voorlopig op slot. De overdekte terrasjes op de Groenplaats blijven bij onze noorderburen dan ook bijzonder populair.

Zo hebben Doris Matin (24), Ken Van Oss (24), Yves-Alexander Deppe (21), Tijm Van Weert (25) en Machte Schuermans (22) uit Breda en Den Bosch zich op het terras van Eetcafé ’t Klokske genesteld, met een trappist bij de hand. “Als studenten waren we het beetje beu om de hele tijd thuis te zitten en dus was een weekendje Antwerpen een goed idee. We zijn zaterdag aangekomen en zitten hier sindsdien aan het bier. En we hebben nog twee dagen te gaan,” grinniken ze.

Over de verschillende coronaregels in Nederland en België: “Het virus stopt niet aan de grens. Wat ons betreft mag de horeca ook bij ons weer open. Al zullen we ook dan nog naar Antwerpen blijven komen. Want hier is het immens gezellig, met een heleboel leuke mensen en betere biertjes.”

Uitbaatster van’t Klokske Mee Ran Van Uytsel heeft gemengde gevoelens bij de Nederlandse invasie.

Uitbaatster van’t Klokske Mee Ran Van Uytsel heeft gemengde gevoelens bij de Nederlandse invasie. © Patrick De Roo

Trappist = Heineken

Mee Ran Van Uytsel, uitbaatster van’t Klokske, heeft gemengde gevoelens bij de stormloop van Nederlandse toeristen. “Je kan ze duidelijk horen en zien. Maar vooral horen. Ze verteren heel goed. Ze denken blijkbaar dat een trappist of een Duvel hetzelfde is als een Heineken. En ze zijn ook grote fans van shotjes. Zo kan het ’s avonds soms iets te uitbundig worden. Voor onze omzet is dat zeker geen slechte zaak, maar wat mij betreft mag het soms toch wel iets minder zijn.” En wat na de uiteindelijke begrafenis van corona? “De afgelopen maanden waren heel goede reclame voor Antwerpen. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlanders zullen blijven komen.”

Tijdens ons bezoek zondagmiddag bestaat, aldus Mee Ran, ongeveer twee derde van haar cliënteel uit Nederlanders. “Maar vanaf pakweg 17u loopt dat op naar minstens 90%. Daardoor zie ik mijn vaste klanten amper nog. Ze blijven niet noodzakelijk weg omwille van de Hollanders, maar vooral omdat het hier zo druk is. Een tafeltje vinden is nu al erg moeilijk. Hier rustig iets eten of drinken zit er voorlopig niet in.”

Vogelenmarkt

Een van die staminees is Paula Peeters (80) uit Deurne: “Ik kom hier al een hele tijd, maar de afgelopen maanden is het inderdaad vaak bijna volzet. Als ik geen tafeltje vind, dan ga ik elders iets drinken. En als de situatie omgekeerd was, dan zou ik zelf naar Nederland gaan. Ik heb er dus geen probleem mee.”

Patricia Maes, Paula Peeters en hondje Beli zijn vaste klanten in ’t Klokske en laten zich niet afschrikken door de Nederlandse toeristen.

Patricia Maes, Paula Peeters en hondje Beli zijn vaste klanten in ’t Klokske en laten zich niet afschrikken door de Nederlandse toeristen. © Patrick De Roo

Haar dochter Patricia Maes (62) uit Schilde en hondje Beli gaan regelmatig mee op café: “Mama vertoeft graag op de Groenplaats en als het kan, vergezel ik haar. Ze heeft haar favoriete bestemmingen, waaronder ’t Klokske. En we weten allang wanneer we moeten komen: voor het einde van de Vogelenmarkt. Nu is het iets drukker, maar het zit hier elke zondag altijd vol Hollanders. Een traditie die hopelijk nooit zal verdwijnen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten