Dronken bestuurder parkeert zijn auto op het fietspad aan bushalte

De bestuurder had zijn auto op het fietspad geparkeerd. 

De bestuurder had zijn auto op het fietspad geparkeerd. © Politiezone Mechelen-Willebroek

Mechelen, Willebroek -

De lokale politie heeft tijdens een controle in Mechelen en Willebroek 32 bestuurders uit het verkeer geplukt. Ze hadden allemaal te veel gedronken of waren onder invloed van drugs. Een van hen had zijn auto zelfs op een fietspad geparkeerd.

Leo De Nijn

De politie liet 1.022 bestuurders blazen. Van de 32 bestuurders die zijn betrapt op dronkenschap of rijden onder invloed van drugs, moesten er negen hun rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen inleveren.

Een van hen was een bestuurder die zijn auto op de Zwartzustersvest, ter hoogte van het voormalig ziekenhuis, foutief, met aangedampte ruiten en op het fietspad had geparkeerd. “Een taxichauffeur, die daar voorbij gereden was, had ons gebeld over deze gevaarlijke toestand. In het voertuig zaten twee personen. De bestuurder was dronken en had 2,1 promille alcohol in zijn bloed. De man had geen rijbewijs op zak en moet dit nu bij onze diensten inleveren. Hij kreeg ook nog een extra boete voor het parkeren op een fietspad”, zegt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Rijverbod

Normaal zou de politie nog een tiende rijbewijs onmiddellijk hebben ingetrokken. Alleen lag dat bij de politierechter in Mechelen voor een rijverbod dat de bestuurder onlangs nog had opgelopen. De bestuurder moest toen ook herstelexamens afleggen, maar dat was nog niet gebeurd. “Er wacht de hem nu een nieuwe dagvaarding voor de rechter. In april 2020 werd hij voor gelijkaardige feiten ook al geverbaliseerd”, vertelt de Eerste Hoofdinspecteur.

Tijdens de actie kregen dertien bestuurders 6 uur rijverbod, negen anderen moesten hun rijbewijs voor 3 uur inleveren.

Minderjarige met lachgas

In Mechelen-Zuid, ter hoogte van de rotonde aan Technopolis, merkte de politie hoe een bestuurder de controle wou ontlopen en snel zijn auto tussen enkele geparkeerde vrachtwagens plaatste. “De bestuurder was amper 16 jaar en had dus geen rijbewijs. Naast hem zat een 22-jarige vrouw die de jongen de autosleutel had overhandigd. “Daar staan zware straffen op. De dame krijgt ook een proces-verbaal. Bij de verdere controle troffen onze inspecteurs een grote fles lachgas aan. Dat kost de bestuurder een extra boete van 275 euro.”

Tijdens de actie werden een aantal processen-verbaal opgemaakt voor rijden met een vervallen schouwingsbewijs. In de Denderlaan in Willebroek hield de politie een bestuurder staande, die geen rijbewijs had. Voor zijn voertuig was zelfs een rood keuringsbewijs afgeleverd, waarmee hij niet meer mocht rijden. Het werd voor onbepaalde duur in beslag genomen.

Misnoegde passagiers

Nog in Willebroek kreeg een bestuurder een boete en een rijverbod omdat hij te veel gedronken had. Twee passagiers in het voertuig hadden daar weinig begrip voor. De ene gooide twee lege drankblikjes voor de voeten van de inspecteur, de andere wierp een sigarettenpeuk tegen een voorbij rijdend dienstvoertuig van de politie. Beide personen kregen een GAS-boete en mochten de peuken en blikjes oprapen en meenemen. (ldn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten