Woonerf Prinsstraat in studentenbuurt behoudt tweerichtingsverkeer

De Prinsstraat, in hartje studentenwijk, is een belangrijke verbinding voor voetgangers, fietsers, schoolgaande kinderen en studenten. 

De Prinsstraat, in hartje studentenwijk, is een belangrijke verbinding voor voetgangers, fietsers, schoolgaande kinderen en studenten. © Victoriano Moreno 

Antwerpen -

De Prinsstraat, in het hart van de Antwerpse studentenwijk, wordt vanaf midden 2023 heraangelegd tot woonerf. Opmerkelijk is wel dat de Prinsstraat een tweerichtingsstraat blijft. Het Antwerpse schepencollege keurde het concept goed.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Stad maakt versneld werk van uitbreiding autoluwe straten in stadscentrum

Het Antwerpse stads- en districtsbestuur willen werk maken van een voetgangersvriendelijk stadscentrum. In een (woon)erf mogen voetgangers de volledige straat gebruiken, kinderen mogen er spelen en auto’s zijn er te gast tegen maximum 20 kilometer per uur. Het wegdek is niet opgedeeld in trottoir en rijweg. Parkeren gebeurt in afgebakende vakken voorzien van een ‘P’. Met het uitbreken van corona werden ruim twintig straten al tijdelijk ingericht als woonerf, zoals de Tabakvest.

Het Antwerpse schepencollege keurt het concept goed voor de inrichting van een woonerf in de Prinsstraat. De werken zouden midden 2023 beginnen. Deze straat is een belangrijke verbinding voor fietsers, voetgangers, schoolgaande kinderen en studenten. Het zullen grondige werkzaamheden worden, want de riool is in slechte staat.

Wat opvalt, is dat in deze woonerf de dubbele rijrichting zal behouden blijven. “Het is de eerste maal dat we dit doen in een woonerf”, zegt Antwerps districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA). “Door de manier waarop de circulatie van het verkeer in deze wijk is georganiseerd, was het zeer moeilijk om er een straat met eenrichtingsverkeer van te maken. We gaan dit wel nauwlettend in het oog houden, maar volgens de verkeerstellingen zou het geen probleem mogen geven.”

Extra bomen

Van de acht parkeerplaatsen blijven er na de heraanleg zes over. De Prinsstraat krijgt ook een groenere uitstralingen door de komst van acht extra bomen, waarvan twee grote. Er komen voldoende fietsstallingen en zitbanken. Er zijn ingrepen om regenwater beter te laten infiltreren in de grond.

Ook de timing van andere woonerven in de binnenstad wordt stilaan duidelijk. De Tabakvest, tussen de Leopoldstraat en de Oudevaartplaats, is nu al ingericht als tijdelijk woonerf. De heraanleg begint daar op 7 februari. De Stadswaag wordt eind dit jaar, begin 2023 onder handen genomen. De inrichting van de Schuttershofstraat tot woonerf, momenteel is daar een tijdelijke inrichting, komt begin 2023 aan bod.

“Ook daar zullen parkeerplaatsen verdwijnen, maar hoeveel ligt nog niet vast”, zegt Cordy. “We zoeken nog naar een oplossing voor parkeerplekken voor bijvoorbeeld een loodgieter of een installateur van een wasmachine die bij de bewoners thuis komen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten