Akiba opent woensdag winkel in de Bruul: “De Japanse popcultuur komt naar Mechelen”

Zaakvoerder Karsten Fouquaet en winkelmedewerker Wouter Van Rymenant kijken uit naar de opening van de winkel.

Zaakvoerder Karsten Fouquaet en winkelmedewerker Wouter Van Rymenant kijken uit naar de opening van de winkel. © Joren De Weerdt

Mechelen -

Liefhebbers van de Japanse popcultuur kunnen vanaf deze week ook in Mechelen terecht. Op woensdag 19 januari opent in de Bruul namelijk Akiba. Je vindt er onder andere Japans snoep, verzamelfiguren en alles wat te maken heeft met manga en anime. De Mechelse vestiging is al de vierde in Vlaanderen.

Stijn Van de Sande

Karsten Fouquaet (41) uit Puurs-Sint-Amands kwam als gamejournalist in aanraking met de Japanse cultuur en de beleving rond anime en manga. Dat zijn Japanse animatiereeksen en strips. “Ik begon me erin te verdiepen en raakte nog meer gefascineerd door de Japanse popcultuur toen ik het land zelf bezocht. Toen ik weer in België was, wilde ik er graag iets mee doen. Zo kwam ik op het idee om een winkel te openen die alles van de geek-cultuur samenbrengt.”

Het begon met een klein winkeltje in het station van Antwerpen. Later volgden er vestigingen in Sint-Niklaas en Leuven. En woensdag opent Akiba ook een Mechelse vestiging in het pand van een voormalige telefoonwinkel in de Bruul. “Het gaat hard, maar dat hebben we te danken aan de groeiende interesse in de Japanse cultuur”, klinkt het. “Dankzij het internet komen kinderen en jongeren er veel sneller mee in aanraking.”

Een greep uit het aanbod van Akiba in Mechelen.

Een greep uit het aanbod van Akiba in Mechelen. © Joren De Weerdt

Bij Akiba kan je onder meer terecht voor verzamelfiguren van personages uit bekende Japanse animatiereeksen of strips. Je vindt er ook pluche knuffels en andere hebbedingen. Verder specialiseerde Fouquaet zich in Japans snoep en energydrinks. “In Japan zijn er totaal andere varianten op de markt dan hier. KitKat of Pringles kennen we in België ook, maar de Japanse smaken zijn hier niet of nauwelijks te vinden. We hebben bijvoorbeeld ook cornflakes met Pokémon op. Dat kan je in een gewone supermarkt niet kopen.”

Ook uit Amerika

Daarnaast biedt Akiba ook Amerikaans snoep en andere lekkernijen aan. “De Amerikaanse producten zijn al wat makkelijker aan te kopen, de import van de Japanse producten is moeilijker”, zegt Fouquaet. “Gelukkig hebben we goede contacten in Japan en kan ik rekenen op een sterk team dat de winkels uitbaat. Zo kan ik me achter de schermen bezighouden met het zoeken naar nieuwe producten op de Japanse markt en de import ervan naar België.”

Een verzamelfiguur van een personage uit een Japanse animatiereeks.

Een verzamelfiguur van een personage uit een Japanse animatiereeks. © Joren De Weerdt

Akiba, een verwijzing naar de bekende Japanse ‘geek-wijk’ Akihabara in Tokio, is er volgens de zaakvoerder voor iedereen die interesse heeft in de Japanse anime- en manga-cultuur. “Het snoep en sommige producten trekken vooral kinderen aan, terwijl studenten dan weer meer interesse hebben in de verzamelfiguren of pluche knuffels. Zij zijn ook vaker bezig met cosplay, waarbij ze zich verkleden als hun favoriete personage. Maar we hebben ook veel klanten van mijn generatie. Die mensen zijn opgegroeid met de eerste Japanse videogames.”

Bij Akiba vindt je onder meer Pringles met exotische smaken.

Bij Akiba vindt je onder meer Pringles met exotische smaken. © Joren De Weerdt

Akiba opent in het pand van een voormalige telefoonwinkel in de Bruul.

Akiba opent in het pand van een voormalige telefoonwinkel in de Bruul. © Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten