Sprinter Sam Bennett: “De koers is zo wetenschappelijk geworden dat ik niet langer het gevoel heb dat ik op een fiets rij”

 ©  BELGA

Sam Bennett wil dit jaar opnieuw schitteren op de fiets. Zij het in de kleuren van Bora-hansgrohe in plaats van die van Quick-Step Alpha Vinyl, de ploeg die hij in onmin verliet.

Vincent Van GenechtenBron: Cyclingnews

Patrick Lefevere was niet onder de indruk van de démarche van Bennett. Hij wapende zich voor een juridisch geschil door te documenteren waar de renner de voorbije maanden in gebreke is gebleven. Dat ging over het niet opladen van trainingsfiles, maar ook over het niet naleven van de kledingcode van de ploeg. “Wat hij nu doet is en plein public met mijn kloten spelen”, stelde Lefevere in september. “Hij heeft ook al een brief naar de UCI gestuurd om aan te klagen dat ik hem heb aangepakt in de media. Het zal niet werken. Ik ga hem terugpakken tot de stoom uit zijn oren komt.”

Intussen denkt de ploegmanager van Quick-Step Alpha Vinyl dat zijn ploeg versterkt is, ondanks het vertrek van de Ierse sprinter. Die wilde zelf niet veel kwijt over de hele affaire.

“Ik wil me vooral focussen op het jaar dat eraan komt”, zei Bennett tijdens een persmoment van Bora-hansgrohe. “Ik krijg mooie kansen bij het team. Dit voelt als thuiskomen. Ik heb me hier altijd op mijn plek gevoeld en meer overwinningen bij Bora-hansgrohe behaald in mijn laatste jaar dan de afgelopen twee jaar.”

 ©  BELGA

Maar Bennett staat niet altijd te springen om mee te gaan in de huidige trend in de koers, met meer en meer focus op cijfers zoals wattages.

“Als ik een biografie zou schrijven, denk ik dat de titel ‘Chasing Numbers’ zou zijn”, lachte hij. “Of toch iets in die richting. Het wielrennen is zo wetenschappelijk geworden dat ik niet langer het gevoel heb dat ik op een fiets rij, maar meestal gewoon cijfers nastreef. Al geniet ik daar ook wel van. Het is iets wat je motiveert. Je ziet de resultaten, dat je vorm beter en beter wordt… In het begin kan het best confronterend zijn, maar daarna is het best leuk.”

Bennet liet ook nog weten dat hij soms zo “gefocust” is op de koers dat hij andere delen van het leven vergeet. “Ik moet precies altijd onderweg zijn”, klinkt het. “Als ik niet op de fiets zit, dan doe ik altijd wel iets anders. Ik probeer te rusten, maar dat werkt niet voor mij. Ik heb ook altijd de angst om niet goed genoeg te zijn. Ik jaag dus constant resultaten en ideeën na, en toch zijn die soms heel ver weg. Dat houdt me ook wel scherp en daarom relax is dus niet té veel.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten