Kerstboominzameling in Merelbeke: “Zelf verbranden is verboden”

Merelbeke -

Merelbekenaren kunnen woensdag 19 januari tussen 18 en 20 uur hun oude kerstboom afgeven bij de Gemeentehallen in de Kloosterstraat of op het Pastoor Clausplein op de Flora.

Lieven Van Imschoot

De kerstbomen worden nadien afgezet op het groencomposteringsterrein van IVM in Eeklo, waar ze dienen als structuurmateriaal in het groencomposteringsproces.

Vroeger verbrandden mensen hun kerstboom of organiseerden gemeenten zelf een kerstboomverbranding. Maar die tijden zijn voorbij. “Burgers mogen niets meer verbranden in de tuin”, zegt Jean Marie Staelens van intercommunale IVM, waar Merelbeke is bij aangesloten.

Schadelijke stoffen

“Bij een kerstboomverbranding komen veel schadelijke stoffen vrij. Mensen kunnen met hun kerstboom al terecht in het recyclagepark, maar deze inzameling is een extra sensibilisering.”

Kerstbomen met een wortel zijn toegestaan, maar de kluit moet verwijderd zijn, net als de emmer, bak of eventuele voet. Kerstversiering is niet toegestaan. De inzamelactie geldt alleen voor natuurlijke kerstbomen, niet voor kerstbomen in kunststof of voor kerstbomen die met verf of kunstsneeuw zijn bespoten.

Aangeboden door onze partners