Omstreden borstbeeld Peter Benoit keert terug naar UAntwerpen: “Verwijderen was geen goede beslissing”

Borstbeeld van componist Peter Benoit krijgt opnieuw een plek binnen de Universiteit Antwerpen. 

Borstbeeld van componist Peter Benoit krijgt opnieuw een plek binnen de Universiteit Antwerpen. © rr

Antwerpen -

Het borstbeeld van componist Peter Benoit (1834-1901) keert terug naar de Universiteit Antwerpen (UA). Het wegnemen van het beeld in september veroorzaakte heel wat beroering binnen academische middens. De reden om het borstbeeld te verwijderen, was een vermoeden dat de componist zich schuldig zou hebben gemaakt aan pedofilie. “Ik bied onze excuses aan”, zegt UA-rector Herman Van Goethem.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Beeld van ‘pedofiel’ Peter Benoit verwijderd van UAntwerpen: “Problematisch dat prof zonder bewijs een historisch figuur kan cancelen”

Meer dan 560 mensen ondertekenden de petitie om het borstbeeld van componist Peter Benoit terug te plaatsen. Het was weggehaald op vraag van de afscheidnemende decaan van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Hij baseerde zich op informatie van een collega-historicus. Peter Benoit zou aan het eind van zijn leven geen knapenkoren meer hebben mogen dirigeren en dat zou wijzen op mogelijke pedofilie.

Dit zorgde al snel voor verontwaardiging vooral door de afwezigheid van duidelijke bewijzen. Het Studiecentrum Vlaamse Muziek begon een petitie tegen de beslissing om het borstbeeld te verwijderen. Dit met succes.

“Waardige locatie”

Het borstbeeld van Peter Benoit komt terug in het universiteitsgebouw Het Brantijser, omdat zich daar de zetel bevond van het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium dat onder impuls van onder meer deze componist werd opgericht. Rector Van Goethem geeft toe dat het borstbeeld werd verwijderd op grond van beperkte informatie die niet kan worden geverifieerd. De nagedachtenis van Benoit werd zo ten onrechte geschonden.

Herman Van Goethem.

Herman Van Goethem. © Fred Debrock

“De geschiedenis van het gebouw en het levenswerk van Benoit maken van Het Brantijser een waardige locatie om het borstbeeld op passende wijze in ere te herstellen”, zegt UA-rector Van Goethem.

“Het plaatsen en wegnemen van standbeelden zijn belangrijke keuzes die op universitair niveau moeten worden beslist en niet binnen een faculteit. Inhoudelijk was dit ook geen goede beslissing, en daarom bied ik onze excuses aan namens de betrokken collega en namens de universiteit.”

Concert

Muziekwetenschapper en coördinator van het Studiecentrum Vlaamse Muziek Jan Dewilde werkt aan een biografie over Benoit. Hij nam het voortouw in het protest. Dewilde is dan ook tevreden met de beslissing en de excuses.

“Heel deze zaak laat wel een nare nasmaak achter”, zegt Dewilde. “Het blijkt nu dat de decaan, die een historicus is trouwens, gewoon uit zijn nek heeft gekletst. Als ik niet had geprotesteerd, wat was er dan gebeurd? Als de excuses oprecht zijn, dan zou het misschien mooi zijn om een concertje te organiseren met de muziek van Peter Benoit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten