10 maanden cel geëist voor geweld tegen ambulanciers: “Hij bedreigde hen met de dood”

 

 ©  MARC HERREMANS

Nijlen, Lier -

Twee mannen waren gedagvaard voor feiten van geweld tegen ambulanciers. In beide zaken eiste het Openbaar Ministerie tien maanden cel. “Het is enorm triest dat je de mensen die je komen helpen en het beste met je voor hebben, te lijf gaat”, reageerde de procureur op de feiten.

Theo Derkinderen

Karel H. stond terecht omdat hij vorig jaar zeer agressief was toen hij dronken werd aangetroffen in Nijlen. “Eerst was hij agressief tegen omstaanders en later ook tegen het verplegend personeel van de ziekenwagen die voor meneer H. was opgeroepen. Wat de zaak heel erg maakte, was dat hij de mensen die hem kwamen helpen ook met de dood bedreigde”, zei de openbare aanklager.

Ook tegen de politie gedroeg de man zich allesbehalve netjes. Zo haalde hij met zijn been uit richting een politie-inspecteur. Zij werd in het gezicht geraakt en raakte lichtgewond bij het voorval. “Het is duidelijk dat meneer H. met een alcoholprobleem kampt. Tijdens zijn verhoor bij de politie liet hij al verstaan dat hij dat probleem niet wil aanpakken. En de zaak zelf laat hem ook koud, want de man laat verstek gaan voor zijn proces”, stelde de aanklager nog.

La Rocca

In een tweede soortgelijk dossier stond een man uit Charleroi terecht. Die kwam in 2020 Nieuwjaar vieren in de Lierse dancing La Rocca. “Kort na 15u in de namiddag werd hij aangetroffen in een auto met draaiende motor en belde een getuige een ziekenwagen. De ambulanciers stelden vast dat meneer medisch in orde was, maar dat hij vooral flink gedronken had en namen zijn autosleutels af. Dat resulteerde in geweld tegen de twee ambulanciers”, lichtte openbaar aanklager Karel Berteloot toe.

Eén van de ambulanciers was bijna vier maanden werkonbekwaam. Het andere slachtoffer was zwanger en had volgens haar advocate een klap in de maagstreek gekregen. “Met uiteraard onmiddellijk heel wat onzekerheid bij haar en tot op vandaag heeft ze nachtmerries over het voorval.”

De advocate van Rudy V. gaf toe dat het niet echt om een sympathiek dossier ging. “Maar mijn cliënt is altijd kalm gebleven tegen de ambulanciers. De aanleiding van het probleem was dat ze zijn sleutels hadden afgenomen”, zei ze. “Daarnaast zitten er vier verschillende verklaringen in het dossier en na lezing daarvan kan ik niet met 100% zekerheid vertellen wat er nu precies is gebeurd.”

De rechter velt een vonnis op 14 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten