Douane onderschept meer dan tien miljoen illegale sigaretten in haven

 ©  rr

Zeebrugge -

De douane heeft zaterdag maar liefst 10,5 miljoen sigaretten in beslag genomen in de haven van Zeebrugge. Het gaat om zogenaamde cheap white sigaretten. Het ging om een fraude van in totaal zo’n vier miljoen euro aan invoerrechten, accijnzen en btw.

Tim Lescrauwaet

De sigaretten zijn van het merk Richman Royal. Het gaat om cheap white sigaretten waarvan het merk niet in Europa vertegenwoordigd is. Er is dus geen sprake van namaak, maar wel van accijns- en btw-fraude. In totaal zouden zo meer dan 4 miljoen euro aan invoerrechten, accijnzen en btw ontdoken worden.

De sigaretten waren aangegeven als ‘panel pleated cartridges’. Ze waren in Dubai gemaakt en werden via de haven van Ningbo in China naar Europa gesmokkeld. De officiële eindbestemming was Ierland. De Brexit veroorzaakte veel problemen tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Mogelijk was de eindbestemming dus wel het Verenigd Koninkrijk. Er zijn sinds de Brexit namelijk extra afvaarten naar Ierland vanuit Zeebrugge, omdat logistieke bedrijven de zogenaamde ‘landbridge’ met Ierland via het Verenigd Koninkrijk willen vermijden. Zo kan men er makkelijker binnen geraken.

 ©  rr

 ©  rr

Aangeboden door onze partners