Omikron zorgt niet voor volle bedden in UZ Gent. Coronavariant laat zich wel op andere manier voelen …

Het UZ Gent heeft te maken met heel wat personeelsuitval. 

Het UZ Gent heeft te maken met heel wat personeelsuitval. ©  Fred Debrock

Gent -

Het aantal besmette Gentenaars stijgt, maar de gevreesde toeloop in de ziekenhuizen lijkt uit te blijven. De meeste covidpatiënten in het UZ Gent raakten besmet met de deltavariant. Omikron laat zich wel op een andere manier voelen: het ziekenhuis kampt met heel wat personeelsuitval.

Max Dedulle

Net als bij heel wat scholen en bedrijven ontsnapt ook het personeel van het UZ Gent niet aan de zeer besmettelijke omikronvariant. Heel wat medisch en ander personeel wordt ziek of zit in quarantaine. “En dat heeft gevolgen voor de zorg”, zegt Karlien Wouters van het UZ Gent. “Hier en daar moesten we al een deel van een afdeling sluiten, door een aantal bedden niet te gebruiken.”

Hoe groot de uitval is, varieert van afdeling tot afdeling. “Dramatisch is het nog niet, maar het is een serieuze puzzel die we dag na dag leggen. Soms moet personeel elders inspringen en we hebben ook al niet-dringende ingrepen moeten uitstellen.”

Stabiel

Qua besmette patiënten valt van de ‘vijfde golf’ nog niet veel te merken in het UZ. De toeloop waarvoor gevreesd werd, blijft voorlopig uit. “Sinds de kerstdagen is het aantal covidpatiënten stabiel, tussen de 30 en de 40”, zegt Wouters. “We hadden tegen eind vorige week een serieuze stijging verwacht. Hout vasthouden, maar voorlopig is die er niet. Het lijkt de goede kant op te gaan.”

“De meeste mensen op intensieve zijn nog patiënten van de vierde golf, die er al lang liggen. De patiënten op intensieve die besmet raakten met de omikronvariant, zijn echt de uitzonderingen. Meestal zijn die niet gevaccineerd of hebben ze een ernstig probleem met het immuunsysteem.”

LEES OOK:Kunnen we sneller versoepelen nu ‘omikrontsunami’ uitblijft? Experts blikken vooruit

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent