Nieuwe P+R Linkeroever geopend: “Een hele verbetering en niet duur”

© atv

Linkeroever -

De nieuwe P+R op Linkeroever werd maandag ingewijd door zijn allereerste gebruikers. Hier en daar was het nog wat zoeken. “Maar het is een prachtig concept”, klonk het unaniem. Het parkeergebouw heeft plaats voor 1.500 wagens en kost één euro per dag. Ook de aanpalende tramhalte werd vandaag voor het eerst in gebruik genomen.

Elien Van Wynsberghe

Het nieuwe parkeergebouw ligt een stukje dichter bij Zwijndrecht, aan de overkant van de brug op de Blancefloerlaan. Het gebouw vervangt de oude P+R’s op de baan. Die zijn sinds vandaag gesloten, met uitzondering van een deel parking over de wijk Regatta die vanaf nu dienstdoet als lokale parking voor bewoners en bezoekers van Linkeroever en Middenvijver.

Tegen de middag vonden een zeventigtal wagens hun weg naar het nieuwe P+R-gebouw. “Het was nog een beetje zoeken”, zeggen Rudy en Mia Van Nieuwenhove uit Zwijndrecht. “Het was ons niet helemaal duidelijk hoe we het gebouw konden inrijden. Ik denk niet dat het juist was om over die borduur te rijden”, lachen ze.

LEES OOK. Nieuwe afrit E17 in Zwijndrecht: “Geen sluipverkeer meer door dorpskern”

Drie lijnen

Het koppel komt net terug uit het centrum van Antwerpen. “We zijn er donuts gaan kopen voor onze kleinzoon. Hij heeft examens nu.” Wanneer het weer beter wordt, doen ze dat tripje met de fiets. In de winter houden ze het op de combinatie P+R en tram. In Zwijndrecht op de tram stappen, doen ze niet. “Daar heb je maar één tramlijn.”

De nieuwe halte naast het nieuwe P+R-gebouw wordt vanaf vandaag door drie lijnen bediend: tram 3, 5 en 9. “We wilden het hier vooral eens komen uittesten. Nu nog zoeken hoe we weer weg geraken. Maar los van het feit dat nog niet alles helemaal duidelijk is, is dit een hele verbetering. En het kost maar één euro. Dat is weinig. Al denken we dat het niet lang zal duren vooraleer ze die prijs gaan optrekken.”

Rudy en Mia Van Nieuwenhove uit Zwijndrecht.

Rudy en Mia Van Nieuwenhove uit Zwijndrecht. © Dirk Kerstens

“Prachtig”

Ook Kelly uit Zwijndrecht en Els uit Stekene kwamen maandag al even op prospectie. “Ik werk in een woonzorgcentrum aan de Singel”, zegt Kelly. “Ik moet vroeg beginnen en kan nu mijn fiets hier parkeren om dan de tram op te stappen. Daardoor zal ik normaal gezien wel wat tijd besparen. Daar ben ik blij om. En het ziet er hier ook wel chique uit hé.”

Maatschappelijk werkster Els ziet dan weer andere mogelijkheden. “Ik werk in de regio Zwijndrecht, Antwerpen en op het Kiel. Door de Oosterweelwerken en corona ben ik meer de auto gaan gebruiken. Maar ik heb een vouwfiets en denk eraan om mijn wagen vaker hier te parkeren en de rest met de fiets te doen”, zegt ze.

Els uit Stekene.

Els uit Stekene. © Dirk Kerstens

Grote fan van het nieuwe gebouw is Luc uit Beveren. “Hij kijkt al weken uit naar de opening”, lacht zijn vrouw Christa. “Ik vind het prachtig”, zegt Luc enthousiast. “We zijn met de auto al een keertje helemaal tot boven gereden. Dat ze dit kunnen aanbieden voor één euro vind ik ongelooflijk.” Voordien parkeerden ze hun wagen op de oude P+R-zone.

“Maar die plekken werden niet goed onderhouden. Hier is het proper en staat je auto droog. We gaan hier zeker nog gebruik van maken. Met de auto tot in het centrum rijden, dat doen we niet. Dat valt niet te betalen. Dan ben je meer kwijt aan parking dan aan de pizza die je gegeten hebt.”

Luc uit Beveren.

Luc uit Beveren. © Dirk Kerstens

Iets minder enthousiast zijn Nederlanders Paul en Monique. “Via Google kwamen we uit op het bestaan van deze parking, maar het adres staat blijkbaar nog niet in het navigatiesysteem, waardoor we de ingang niet vonden. Want die staat bovendien erg slecht aangegeven. En nu zijn we op zoek naar de tram”, zeggen ze. “Hoe zit dat trouwens met betalen? Moeten we een apart ticketje kopen voor de tram? In Nederland heb je één ticket voor het gebruik van de park & rides en het openbaar vervoer tezamen.”

Paul en Monique uit Nederland.

Paul en Monique uit Nederland. © Dirk Kerstens

Google is te laat

Vooral automobilisten die uit de richting van Zwijndrecht komen, ondervonden wat moeilijkheden om hun weg naar het nieuwe parkeergebouw te vinden. Bij Lantis, bouwheer van de Oosterweelwerken, zijn ze daarvan op de hoogte. “Bij een nieuwe verkeerssituatie is het altijd even wennen”, zegt woordvoerder Annik Dirkx. “Wie uit Zwijndrecht komt, moet de verbindingsweg oprijden. Ook die weg is nog maar net open. Dat moeten mensen nog gewoon worden. Automobilisten die niet naar de P+R willen, moeten gewoon links aanhouden.” Bij Lantis monitoren ze de situatie. “En als er zich problemen blijven voordoen, zullen we natuurlijk ingrijpen.”

Wat de navigatie via Google betreft, blijkt er wel degelijk een probleem te zijn. “We hebben alle procedures tijdig doorlopen en alle nodige info doorgegeven opdat Google het parkeergebouw zou opnemen in zijn navigatiesysteem, maar dat is nog niet gebeurd. Het is dus afwachten tot ze bij Google onze info verwerkt hebben.”

 

 © Dirk Kerstens

 

 © Dirk Kerstens

 

 © Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten