Drukke eerste dagen voor bouw- en renobeurs in Antwerp Expo: “Massaal veel vragen over energie”

 

 © Jan Van der Perre

Antwerp Expo is niet alleen de place to be om je te laten vaccineren deze dagen, het is ook de locatie van de 19de bouw- en renobeurs, goed voor zo’n 170 standhouders uit de bouw- en renovatiesector. Bezoekers komen er dit jaar voornamelijk voor twee zaken. “Ofwel willen ze hun interieur veranderen omdat ze zo veel thuis zijn, ofwel willen ze aanpassingen doen aan hun woning om hun energiefactuur naar beneden te krijgen”, zegt Evelyn Demey van de beurs.

Rebecca Van Remoortere

Op dag drie van de bouw- en renobeurs maandag is het vanaf de opening redelijk druk. De beurs heeft er ook al een geslaagd openingsweekend op zitten en er worden, volgens voorzichtige schattingen, ongeveer 20.000 bezoekers verwacht.

Vorig jaar kon de beurs niet plaatsvinden door corona, nu vinden bezoekers opnieuw de weg ernaartoe. En ze hebben veel vragen. Want de laatste tijd is het niet eenvoudiger geworden om een woning te kopen of te verbouwen. De regels rond zonnepanelen zijn recent veranderd door de digitale teller, de registratierechten voor een enige woning zijn gezakt, bouwmaterialen zijn veel duurder geworden, de energieprijzen schieten de hoogte in en een huis kopen is duurder geworden.

 Lars Van Reeth en Berdien Hoefkens uit Sint-Katelijne-Waver.

Lars Van Reeth en Berdien Hoefkens uit Sint-Katelijne-Waver. © Jan Van der Perre

Dat beseffen de bezoekers van de beurs Berdien Hoefkens en Lars Van Reeth uit Sint-Katelijne-Waver maar al te goed. “Wij kochten net voor corona, twee jaar geleden, een oude woning met het idee die af te breken en een nieuw huis te bouwen. De prijs viel toen nog mee, ondertussen is het al veel duurder om iets te kopen. Maar er is wel veel veranderd. We hebben zonnepanelen, maar weten met de nieuwe regeling niet of het nu nog interessant is voor ons om met een warmtepomp te werken of net niet. We moeten ook veel beter plannen dan voorzien, want bouwmaterialen hebben een enorm lange levertijd en zijn ook een pak duurder geworden”, zegt Berdien.

“We hebben vandaag heel veel vragen te stellen. Vooral rond die warmtepomp kunnen we wel wat advies gebruiken. Het verbouwen willen we zo veel mogelijk zelf doen. Dat is een relatietest, zeggen ze altijd, maar bij ons is het een paar jaar geleden ook al eens gelukt. Ondanks al die veranderingen en nieuwe zaken om rekening mee te houden, zien we het zeker nog zitten”, aldus Lars.

Ronald Veltmans verkoopt isolatie als zoete broodjes.

Ronald Veltmans verkoopt isolatie als zoete broodjes. © Jan Van der Perre

Isolatie

Wie een bestaande en misschien oudere woning heeft, kan er baat bij hebben om de isolatie van die woning onder de loep te nemen als de energiefactuur hoog oploopt. Dat weet Ronald Veltmans als geen ander. Hij werkt voor het Herentalse bedrijf Passus Projects. Dat belooft een daling van 68% op je energiefactuur na renovatie en isolatie van de gevel. En daarvoor blijft veel volk aan de stand staan.

“Eenvoudig gesteld, doen wij een jas rond je huis met een isolatie van 14 centimeter dik. Daarop komt crepi of een steenstrip, zodat je nog steeds het gevoel van bakstenen hebt”, zegt Veltmans. “Een woning in de stad Antwerpen mag 14 centimeter ‘breder’ worden aan de kant van de stoep.”

Veltmans heeft het enorm druk op de beurs. “Bezoekers hebben veel vragen over isoleren, logisch want iedereen ziet de energiefactuur duurder worden. Natuurlijk is zo’n renovatie een grote investering. We zien dat meestal koppels van middelbare leeftijd dat budget hebben. Dat is jammer voor jongere mensen, voor wie het sowieso al duur is om een woning te kopen. Isoleren is de toekomst, nu de regels en doelstellingen rond duurzaam wonen alleen maar strenger worden.”

Robert De Moor wil zijn energiefactuur drukken.

Robert De Moor wil zijn energiefactuur drukken. © Jan Van der Perre

Energie besparen en zo duurzaam mogelijke keuzes maken dus. Daarom is Robert De Moor uit Boom hier ook vandaag. Hij wil graag de opties voor een nieuwe ketel bekijken. “Ik heb een goed pensioen, maar ik wil mijn geld ook niet door ramen en deuren naar buiten gooien. We moesten dit jaar 800 euro bijbetalen op onze energiefactuur en we hebben zelfs zonnepanelen. Binnen houden we de temperatuur vaak maar op 17 graden om zuinig te zijn. Onze factuur ging van 90 naar 150 euro, misschien kan een nieuwe ketel helpen om die kost te drukken. We hebben nu nog een doorstroomketel en die verslindt energie.”

Gelukkig voor de andere standhouders, zijn er ook nog andere vragen van bezoekers. Nog een populair thema is interieurinrichting. Dat merken ze ook bij het interieurbedrijf Arte Cose uit Mortsel dat meubels op maat maakt. “Heel de coronaperiode is al ontzettend druk geweest bij ons. Het zijn onze beste jaren en we hadden al niet te klagen”, zegt Brigitte die de stand uitbaat.

Brigitte van Arte Cose.

Brigitte van Arte Cose. © Jan Van der Perre

“Wij maken alle meubels op maat en klanten kunnen bij ons ook hun eigen meubels ontwerpen. Het is duidelijk dat mensen meer budget hebben voor hun huis omdat dure verre reizen zijn weggevallen en ze meer tijd thuis spenderen. Dan mag het net iets meer zijn om het thuis gezellig te maken. We krijgen uiteraard ook veel vraag naar bureaus op maat om te telewerken. Die zetten klanten toch nog het vaakst in de woonkamer, liefst verwerkt in een mooie kast op maat.”

De beurs organiseert ook infosessies over bouwpremies, interieurontwerp en andere bouwgerelateerde topics. “Onze sessies rond interieur zaten meteen allemaal volgeboekt”, zegt Evelyn Demey van de beurs.

De bouw- en renobeurs loopt nog tot en met zondag 23 januari en is geopend op werkdagen van 13 tot 18u, op vrijdag ven 13 tot 22u en in het weekend van 10 tot 18u. Tickets kosten 5 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten