Bonobobaby Xolani doet het prima

Xolani is de eerste x-baby van Planckendael. De kleine bonobo is geboren op 1 januari. ©  ZOO Planckendael

Muizen

In het Mechels dierenpark Zoo Planckendael zijn de verzorgers van de bonobo’s in de wolken. Hun eerste X-baby (alle dieren die dit jaar in de dierentuin geboren worden, krijgen een naam die begint met de letter x). Xolani, wat vrede of vergeven betekent, doet het prima.

“Het jonge bonobomeisje is geboren op 1 januari en stelt het prima. Ze drinkt veel melk en kijkt alert uit haar ogen terwijl mama Busira haar stevig tegen zich aandrukt. Het jong houdt zich ook erg goed vast. Het is het tweede jaar op rij dat er bij de bonobo’s in Planckendael een baby geboren wordt op 1 januari”, vertelt verzorgster Stephanie. Voor Busira is het haar tweede jong, in 2017 werd ze mama van Sanza.

De naam Xolani betekent vrede of vergeven. ©  ZOO Planckendael

Met de kleine Xolani erbij, telt de bonobogroep nu 21 dieren. Het is de grootste groep in Europa en dat is goed nieuws volgens de verzorgers, want bonobo’s leven in de natuur ook in grote groepen samen. Wie de vader is van het kleine ukje, is nog niet duidelijk. Dat wordt later bepaald na onderzoek van een DNA-staal uit haartjes van het jong.

In Planckendael is in 2019 een heel nieuw verblijf in gebruik genomen, met zeven locaties zodat de dieren kunnen kiezen of ze bij elkaar willen zitten of ze zich liever even afzonderen. Bezoekers kunnen de baby voorlopig niet zien omdat de binnenperken van dierentuinen gesloten zijn door de coronamaatregelen. Al hebben de verzorgers wel enkele beelden gemaakt die ze delen met de fans zodat ook zij het pluizig baby’tje al eens kunnen bewonderen. (bl)

Aangeboden door onze partners