Bezorgdheid over steeds onrustigere oudejaarsnacht: “Moeten we geen signaal sturen?”

 

 ©  GvA

Gent -

Politie en politiek maken zich zorgen over de sfeer tijdens oudejaarsnacht en het toenemende gebruik van zwaar, illegaal vuurwerk in Gent.

Vijf arrestaties, vijfentwintig processen-verbaal, zeventig oproepen naar het noodnummer voor vuurwerk, bushokjes die worden opgeblazen met vuurwerkbommen, een ontruiming op het Sint-Baafsplein … De ‘buit’ van de avond en nacht van 31 december 2021 oogt niet al te fraai.

De Gentse politie had het op 1 januari over een ‘rustige nacht’, maar dat wil niet zeggen dat de sfeer niet jaar na jaar grimmiger lijkt te worden op oudejaarsavond. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang zetten maandagavond in de gemeenteraad vragen bij de steeds onrustigere jaarwisseling.

Zo werd in de Tolhuislaan een minderjarige gearresteerd, nadat jongeren de politie en brandweer bekogelden met vuurwerk en voetzoekers, een incident dat eerder nog niet bekend was.

De Gentse politie zegt bezorgd te zijn over de trend om zwaar, illegaal vuurwerk af te steken. Maar het is moeilijk om daders te vatten, klinkt het. “Moeten we geen duidelijk signaal sturen naar de Gentenaars?”, wierp Anneleen Van Bossuyt op. “We mogen dit toch niet als het nieuwe normaal gaan zien. In sommige wijken waren de bewoners echt ten einde raad.”

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) benadrukt dat de politie het fenomeen ernstig neemt. Agenten deden de hele kerstvakantie proactief patrouilles langs plekken waar meldingen waren. Al voor oudejaarsavond waren 4 GAS-boetes geschreven voor het afsteken van vuurwerk. Op 31 december zelf zijn nog eens 6 processen-verbaal opgemaakt voor illegaal vuurwerk.

“Vuurwerk en voetzoekers afsteken kan totaal niet”, zei De Clercq. “Maar de politie heeft de veiligheid de hele dag en nacht goed beheerd. In vergelijking met andere steden liep het goed in Gent. We zien hier geen Antwerpse toestanden.”(Bert Staes)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent