CD&V koppelt pensioenen strakker aan werk en levensverwachting

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Om de pensioenen rechtvaar­diger en betaalbaarder te maken wil CD&V dat gewerkte dagen zwaarder doorwegen in wat iemand als pensioen krijgt. Dat bericht De Tijd dinsdag.

jvhBron: BELGA

De Vlaamse christendemocraten geven een schot voor de boeg van de federale pensioenhervorming door zelf met een plan te komen. Later dit jaar wordt een nieuw plan van minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) verwacht, nadat het eerste te licht werd bevonden. 

Een gepensioneerde krijgt vandaag gemiddeld 62 procent van zijn vroegere loon. De Vlaamse christendemocraten willen dat percentage optrekken, maar alleen voor de gewerkte jaren. Andere periodes die recht geven op een pensioen, zoals werkloosheid, zouden dan niet tot de verhoogde uitkering leiden.

Een tweede punt waarin het CD&V-plan afwijkt van dat van Lalieux is dat het rekening houdt met de levensverwachting. Zo zou iedereen de kans krijgen tussen 62 en 67 te stoppen met werken, waarbij het pensioen dan wordt aangepast.

Concreet: als twee collega’s met hetzelfde loon beiden na een carrière van 40 jaar met pensioen willen gaan, waarbij de ene 63 jaar oud is en de andere 65, krijgen ze vandaag in principe hetzelfde pensioen. Omdat de oudste naar schatting twee jaar minder zal leven, wil CD&V zijn pensioen iets hoger leggen.

Een derde centrale punt is dat de christendemocraten zwaarder willen inzetten op de aanvullende bedrijfs­pensioenen. 

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten