Indonesisch parlement keurt verhuis naar nieuwe hoofdstad goed

 ©  AFP

Het Indonesisch parlement heeft dinsdag de wet goedgekeurd die de verhuis van de hoofdstad regelt. Over enkele jaren is niet langer Jakarta de hoofdstad van de archipel, maar Nusantara. Die stad moet komen in een nu nog dichtbebost gebied op het eiland Borneo.

jvhBron: BELGA

Maandag al kondigde minister van Nationale Ontwikkeling Suharso Monoarfa de naam aan die de nieuwe hoofdstad zal krijgen. Nusantara is een oude naam voor de Malay-archipel, die behalve Indonesië ook het huidige Brunei, Maleisië, Singapore en zuidelijke delen van de Filipijnen omvat.

Dat de Indonesische regering de huidige hoofdstad Jakarta op het eiland Java wil vervangen door een nieuwe in de provincie Oost-Kalimantan is al bekend sinds 2019. Volgens president Joko Widodo is de megametropool Jakarta met zijn 11 miljoen inwoners niet meer geschikt. Stadsdelen aan de kust, die onder zeeniveau liggen, staan regelmatig onder water.

Experts zeggen dat tegen 2050 heel dat gebied onder water kan staan. De reden voor het wegzakken van de stad is vooral het overmatig oppompen van grondwater. Andere problemen zijn de permanente verkeerschaos en de enorme luchtvervuiling.

De bouwkosten van de nieuwe hoofdstad in de jungle tussen de steden Balikpapan en Samarinda in het oosten van Borneo worden geschat op ruim 28 miljard euro. Het is de bedoeling dat de eerste ambtenaren in 2024 kunnen verhuizen, kort voor het einde van de tweede en laatste ambtstermijn van Widodo.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten