“Meer fastfoodrestaurants rond scholen leidt tot zwaardere kinderen”

Themabeeld — © Shutterstock
Het aanbod van junkfood rond Vlaamse scholen is de voorbije jaren toegenomen, en heeft geleid tot zwaardere kinderen. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
De onderzoekers brachten de voedselomgeving van alle Vlaamse scholen tussen 2008 en 2020 in kaart. Wat blijkt? Die voedselomgeving is in tien jaar tijd veel ongezonder geworden. Het aanbod aan winkels bleef gelijk, maar traditionele zaken zoals groente- en fruitwinkels en bakkers maakten plaats voor fastfoodketens en gemakswinkels met een ongezond aanbod, denk maar aan de winkel bij een tankstation.
Zo telt een basisschool in Vlaanderen momenteel gemiddeld 3,8 gemakswinkels en 6,3 fastfoodrestaurants binnen een afstand van een kilometer. Voor de secundaire scholen liggen deze aantallen nog hoger, met respectievelijk 7,6 gemakswinkels en 12,7 fastfoodrestaurants binnen een afstand van een kilometer.
BMI
Het onderzoek toont een duidelijk verband aan tussen de aanwezigheid van fastfoodrestaurants en de gemiddelde Body Mass Index van schoolkinderen tot 12 jaar. “Hoe meer ongezonde zaken in de buurt, hoe hoger het gemiddeld BMI en hoe hoger het percentage kinderen met overgewicht”, aldus onderzoekster Stefanie Vandevijvere.
Concreet steeg voor elke extra fastfood-, bezorg- of afhaalzaak binnen een 500 meter wandelafstand van de schoolingang de gemiddelde BMI van de scholieren tussen 6-12 jaar met 0.057 kg/m² in het jaar 2010-2011 en met 0.059 kg/m² in het jaar 2015-2016. Vooral jonge kinderen lijken vatbaar voor een ongezonde voedselomgeving. “Onze studie toont aan dat een hogere concentratie van ongezond voedingsaanbod rond scholen de gewichtsstatus van onze jeugd negatief beïnvloedt”, klinkt het bij Sciensano.
Verbod op afhaalzaken
De studie toont het belang van een gezonde voedselomgeving aan. “Er is meer nodig dan campagne voeren om gezonde voeding te promoten, er is ook beleid nodig”, zegt Vandevijvere. Ze verwijst naar het buitenland. In Londen bijvoorbeeld geldt er een verbod op afhaalzaken rond scholen. Zuid-Korea verbiedt dan weer de verkoop van ongezonde voeding binnen een straal van 200 meter rond scholen. Ook Vlaanderen moet nadenken over dergelijke ingrepen, vindt de onderzoekster. Daarvoor moet wel eerst een juridisch kader worden uitgewerkt.
Lees ook
Video
Meer Lifestyle
Hoeveel geld geef je bij een huwelijk? En hoeveel geef je voor een communie? Experts beantwoorden jullie vragen
BEDPRAAT. “Mijn billen lagen op twee kussens, zodat hij mij diep kon penetreren. Alles komt neer op het juiste moment”
Gluren bij BV’s: Tanja Dexters blikt terug, Sarah Puttemans in gevlekte bikini en Pommelien Thijs smult van zichzelf
Hoe kan ik mijn gazon beschermen tegen de droogte? En moeten we nu al spaarzaam zijn met water?
Waarom onze honden weleens gaan snuffelen aan “vieze geurtjes” en ze soms ontlasting opeten