Geen Oude Kwaremont meer in Kuurne-Brussel-Kuurne, dat Julien Vermote strikt voor affiche

In Sporthotel Hotond in Kluisbergen werd dinsdag het nieuwe parcours van de 74ste editie van Kuurne-Brussel-Kuurne voorgesteld, die op zondag 27 februari wordt gereden daags na de Omloop Het Nieuwsblad. Aanloop en slot blijft hetzelfde, maar het zwaartepunt verschuift nog méér richting Pays des Collines, de Henegouwse Ardennen. 13 hellingen moeten worden beklommen.

Werner Bourlez

Keuze voor Henegouwse Ardennen

Na Tiegemberg, Katteberg, Boembeek, Bossenaarstraat en Berg Tenhoutte trekt men naar Henegouwen voor vier beklimmingen: La Houppe en nieuwkomers Hameau des Papins (1200 m, gemiddeld 6,6%, maximumstijging van 16,2%), Le Bourliquet (1.300m, gem. 6,8%, max. 15,3%) en Mont Saint-Laurent (1.300m, gem. 7,8 % max. 17%). Daarna volgen Kruisberg, Hotond, Côte de Trieu en Kluisberg. In Kuurne is er nog een plaatselijke ronde en na 195,1 km weten we wie de opvolger wordt van de Deen Mads Pedersen.

Opvallend: geen Oude Kwaremont meer. Een bewuste keuze. Omdat die helling in veel koersen opduikt kozen de organisatoren voor minder bekende hellingen in het Pays des Collines.

17 van de 18 Worldtourploegen tekenen present, alleen Astana ontbreekt. De acht protourteams zijn Alpecin-Fenix, Sport Vlaanderen-Baloise, Bingoal Pauwels Sauces WB, Arkéa-Samsic, Uno-X, TotalEnergies, B&B Hotels en Human Powered Health.

Voor de 74ste editie werd ook een affiche samengesteld, met renner en posterboy Julien Vermote (Alpecin-Fenix) die als een fiets wordt opgeknapt voor het komende wielerseizoen.

Er wordt op zondag ook een editie voor junioren gereden, nog steeds de opener van internationale kalender. Onder meer Geraint thomas, Ethan Hayter, Remco Evenepoel en Cian Uijtdebroeks staan op die erelijst.

De organisatoren hopen op een editie met publiek, maar garanderen dat de wedstrijd zeker zal doorgaan als blijkt dat dit nog niet mogelijk zou zijn.

Aangeboden door onze partners