Minder dan 5 procent van Vlaamse ambtenaren die werken in Brussel, wonen er ook

Themabeeld 

Themabeeld ©  Bas Bogaerts

Van alle Vlaamse ambtenaren die werken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wonen slechts 4,8 procent er ook. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (N-VA) heeft opgevraagd bij Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V). Tavernier roept de Brusselse gewestelijke en gemeentelijke overheden op  meer inspanningen te doen om van Brussel naast een werkstad ook een aangename stad te maken om in te wonen.

jvhBron: BELGA

De cijfers die Tavernier heeft opgevraagd, bevestigen een bekende vaststelling: veel Vlamingen werken wel in Brussel, maar weinig Vlamingen zetten de stap om ook in de hoofdstad te gaan wonen. Van de 9.261 Vlaamse ambtenaren die in Brussel werken, wonen er 9.162 of 95,2 procent in het Vlaams gewest. Dat aandeel blijft ook al sinds het begin van de metingen in 2009 nagenoeg gelijk.

“De situatie is de laatste jaren duidelijk ook niet veranderd”, zegt Tavernier. “Nog steeds beschouwt het merendeel van de Vlaamse ambtenaren onze hoofdstad voornamelijk als werkstad. Dat is jammer”, meent Tavernier.

Volgens de N-VA-politica doet de Vlaamse overheid wel inspanningen om Brussel te promoten als een leefbare stad. Maar dat is volgens Tavernier “vechten tegen de bierkaai zolang een aantal belangrijke pijnpunten voor de leefbaarheid - zoals veiligheid, netheid en vastgoedprijzen - niet worden aangepakt door de Brusselse overheden”.  Zij roept de Brusselse overheden op om meer te doen om van Brussel een aangename stad te maken.

Van minister Dalle verwacht Tavernier dat hij zich blijft inzetten “om de troeven van Brussel als woonstad in de markt te zetten bij Vlamingen via de Vlaamse instellingen”. 

In zijn antwoord stelt Dalle dat zijn Brusselbeleid erop gericht is “doelgericht te investeren in de hoofdstad, initiatieven te nemen die het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad aantrekkelijker maken en de brug tussen Vlaanderen en haar hoofdstad te blijven leggen”. De CD&V-minister verwijst naar de Vlaamse inspanningen met partners als Muntpunt, Bruzz, Brik, het Huis voor Gezondheid, het Huis van het Nederlands Brussel... “

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten