Minister van Energie Tinne Van der Straeten: “Kerncentrales verlengen volstaat niet voor energiebevoorrading”

Tinne Van der Straeten ©  EPA-EFE

Een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales zal niet volstaan om de bevoorradingszekerheid te garanderen in de winter van 2025-26, maar er zal een aanvullende mechanisme – lees: gascentrales – nodig zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdag herhaald in de Kamer.

jvhBron: BELGA

Op de agenda van de commissie Energie stond een minidebat over de kernuitstap. Daarbij ging veel aandacht naar het rapport van het FANC, waarin de nucleaire waakhond aangeeft dat het op het vlak van veiligheid mogelijk is de centrales Doel 4 en Tihange 3 open te houden na 2025, wanneer de volledige kernuitstap wettelijk geprogrammeerd staat.

Kris Verduyckt (Vooruit) en Thierry Warmoes (PVDA) stelden zich vragen bij die conclusie. Zij lezen tussen de regels een versoepeling van de veiligheidsvoorschriften. Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) concludeerde daarentegen dat de centrales al grotendeels voldoen aan de veiligheidseisen. Leen Dierick (CD&V) benadrukte dat ze vertrouwen heeft in de expertise en onafhankelijkheid van het FANC. “Plan B (de verlenging) kan, maar dan moet de uitbater meegaan en moet snel worden beslist. Maar we gaan pas voor Plan B als Plan A (de volledige uitstap) niet lukt”, zei ze.

“Kerncentrales verlengen zal niet volstaan”

Minister Van der Straeten wilde niet concreet ingaan op het rapport van het FANC. Nucleaire veiligheid is immers een bevoegdheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Wel herhaalde ze dat de levensduurverlenging van de twee jongste centrales, niet zal volstaan om de verzekeren dat er voldoende elektriciteit zal zijn in de winter van 2025-26. Zoals eerder al werd gezegd, zullen er dus gascentrales nodig zijn.

Het probleem is dat daarbij niet zomaar een beroep zal kunnen worden gedaan op de centrales die vervat zaten in de zogenaamde CRM-veiling en die dus een beroep kunnen doen op subsidies. “Je kan in dat geval niet zomaar capaciteit die vandaag geselecteerd is opvissen, overhevelen en uitvoeren”, aldus de minister, die dezelfde boodschap te horen kreeg van Europees Commissaris Margrethe Vestager.

Gascentrale Vilvoorde

Halfweg maart staat een evaluatiemoment geprogrammeerd. Dan moet duidelijk worden hoe het staat met de vergunning voor de gascentrale van Vilvoorde. Die werd geselecteerd na de CRM-veiling, maar kreeg van Vlaams minister van Milieu Zuhal Demir (N-VA) geen vergunning. Indien duidelijk wordt dat Vilvoorde het niet zal halen, zal andere gascapaciteit worden gekozen die in de eerste ronde niet was geselecteerd bij de veiling. 

Daarvoor is een wetswijziging nodig. Die tekst kreeg in eerste lezing al groen licht van de regering. Na advies van de Raad van State zal hij volgende maand naar de Kamer verhuizen. De prijs zal hoger uitvallen dan wanneer Vilvoorde de vergunning zou krijgen. Logisch, want bij de CRM-veiling werd ook naar de beste prijs gekeken. Van der Straeten verzekerde dat die hogere prijs niet naar de factuur zal doorstromen.

Aangeboden door onze partners