Tien jaar na bloedbad: Noorse extremist Anders Breivik vraagt vrijlating (met een Hitlergroet)

© Reuters

Tien jaar nadat hij een bloedbad aanrichtte, is de Noorse rechts-extremist Anders Breivik voor de rechter verschenen om zijn voorwaardelijke vrijlating te bepleiten. Hij begon de rechtszaak met een Hitlergroet en droeg ook meerdere rechts-extremistische boodschappen. Het is erg onwaarschijnlijk dat de rechter op zijn verzoek zal ingaan.

jvhBron: Belga

De nu 42-jarige Breivik doodde op 22 juli 2011 in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen, van wie het merendeel jongeren. In 2012 werd hij veroordeeld tot de toenmalige maximumstraf van 21 jaar cel. Volgens de Noorse wet mag Breivik, die nu door het leven gaat als Fjotolf Hansen, na tien jaar een verzoek indienen om te onderzoeken of hij voorwaardelijk in vrijheid kan worden gesteld. “Net als in elke andere rechtsstaat heeft een veroordeelde het recht om zijn voorwaardelijke vrijlating aan te vragen en Breivik heeft besloten om van dat recht gebruik te maken”, verklaarde zijn advocaat voor de hoorzitting. Het parket vindt echter een langere detentie noodzakelijk om de samenleving tegen de massamoordenaar te beschermen.

De uitkomst van het drie dagen durende proces – dat om veiligheidsredenen is verplaatst naar de tot rechtszaal omgebouwde sportzaal van de gevangenis van Skien – lijkt een uitgemaakte zaak. De kans is klein dat de rechter op zijn verzoek zal ingaan. Zeker nu bleek dat Breivik de zitting gebruikte als politiek platform. Daar hadden overlevenden en nabestaanden eerder al voor gevreesd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten