Werkstraf voor man die brandblusapparaat tegen hoofd gemeenteraadslid gooide

De feiten speelden zich af op het Kardinaal Cardijnplein 

De feiten speelden zich af op het Kardinaal Cardijnplein ©  Joris Herregods

Bornem -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een man uit Bornem veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en een boete van 400 euro omdat hij met een brandblusapparaat naar gemeenteraadslid Lana D’hertefelt (Vlaams Belang) had gegooid. Het slachtoffer raakte gewond en liep onder meer een letsel aan het oog op.

Theo Derkinderen

Op 15 december 2019 had Lana D’hertefelt een bezoekje gebracht aan de kerstmarkt in Branst. De avond wilde ze afsluiten in een café op het Kardinaal Cardijnplein in Bornem. Toen ze buiten een sigaretje rookte, zag ze hoe een man een brandblusapparaat leeg spoot op een andere man.

Lana D’hertefelt (hier op een foto van kort na de feiten). 

Lana D’hertefelt (hier op een foto van kort na de feiten). ©  rr

Plots gooide de man het brandblusapparaat weg en dat belandde tegen het hoofd van Lana. “Het slachtoffer liet zich verzorgen op de spoedafdeling van het ziekenhuis en uit de onderzoeken bleek dat ze een gekneusd kaaksbeen, krasjes op de ogen en een verminderd zicht had”, zei de openbare aanklager.

Onder invloed van cocaïne

De man die het brandblusapparaat had gegooid, was Bornemnaar Mounir O. Hij gaf toe dat hij cocaïne had gebruikt. “Naar eigen zeggen had hij het brandblusapparaat genomen omdat hij een vuistslag had gekregen. Toen hij de inhoud van het brandblusapparaat leeg spoot in de richting van zijn belanger, kwamen er volgens hem twaalf mensen naar hem gelopen en heeft hij het toestel naar die groep gegooid. Dat belandde dus tegen het hoofd van het gemeenteraadslid.”

De advocate van O. pleitte ervoor om haar cliënt een werkstraf op te leggen. “Hij had alcohol en drugs gebruikt en heeft het brandblusapparaat in een impulsieve bui gegooid. Hij is aangedaan en betreurt de feiten enorm”, zei de advocate.

De strafrechter veroordeelde de Bornemnaar uiteindelijk tot een werkstraf van honderd uur en een geldboete. Aan het slachtoffer moet hij ruim 1.300 euro schadevergoeding betalen. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten