Scheldeboord Hemiksem verrijkt met 365 struiken en bomen

Burgemeester Luc Bouckaert en schepen Jenne Meyvis (op de voorgrond) planten samen met vertegenwoordigers van Elia de jonge struiken en bomen aan. 

Burgemeester Luc Bouckaert en schepen Jenne Meyvis (op de voorgrond) planten samen met vertegenwoordigers van Elia de jonge struiken en bomen aan. © Joris Herregods

Hemiksem -

De biodiversiteit langs de Scheldeboord in Hemiksem heeft met de aanplanting van 365 struiken en bomen een extra impuls gekregen. Het initiatief komt van netbeheerder Elia in samenwerking met de gemeente.

De aanplantingen vloeien voort uit werkzaamheden die netbeheerder Elia eerder tussen Schelle en Hoboken uitvoerde voor de aanleg van ondergrondse elektriciteitskabels. “Voor een capaciteitsuitbreiding bij Umicore in Hoboken maakten we een rechtstreekse verbinding tussen ons hoogspanningsstation in Schelle en het bedrijf”, vertelt projectwoordvoerder van Elia Pieter Verlaak. “In Hemiksem op de kruising van de Scheldeboord en Callebeekstraat, naast het appartementencomplex, werd een werfzone ingericht waarbij een aantal bomen moest worden gekapt. Met de gemeente werd overeengekomen dat we achteraf op het perceel nieuwe aanplantingen zouden doen. Het werd zelfs dubbel gecompenseerd, met nog aanplantingen op een evengrote oppervlakte in samenwerking met Natuurpunt elders in Vlaanderen”, verduidelijkt hij.

Bredestraat

Ook in de Bredestraat, waarlangs het tracject liep, werd een compensatie gerealiseerd. Omdat aanplantingen zoals aan de Scheldeboord niet mogelijk waren, werd daar, naast de hondenschool, geopteerd voor een bloemenweide waar zelfs al reetjes graag rondhangen.

Op die plaats ontstond begin 2020 wel enige beroering toen bewoners plots scheuren en barsten in hun woning opmerkten. De boringen moesten toen tijdelijk worden stilgelegd. Of er al dan niet een verband was, was niet meteen duidelijk. “Die zaak is intussen uitgeklaard. Alle schadegevallen met een aantoonbaar verband worden geregeld via de verzekering”, licht burgemeester Luc Bouckaert (CD&V) toe.

De grond wordt met krachtige uithalen losgewoeld.

De grond wordt met krachtige uithalen losgewoeld. © JHS

Schepen Jenne Meyvis volgt het voorbeeld.

Schepen Jenne Meyvis volgt het voorbeeld. © JHS

Het werd dus een bewogen parcours dat dinsdag in schoonheid werd afgesloten met een plechtig plantmoment. In samenwerking met een sociaal tewerkstellingsinitiatief zijn er 365 bomen en struiken in de grond gestopt. “Er is gekozen voor inheemse soorten met meidoorn, zwarte els, grijze wilg, fladderiep, Gelderse roos, rode kornoelje, vogelkers en gewone vlier. Deze mix moet de biodiversiteit langs de Schelde in de toekomst helpen versterken”, geeft Pieter Verlaak aan.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten