Meer dan 1.600 handtekeningen voor MIVB-werknemer die beelden metro-incident filmde

 ©  BELGA

Een steunpetitie voor de MIVB-werknemer die beelden had gefilmd waarop de doodslagpoging van afgelopen vrijdag in het metrostation Rogier te zien is, heeft al meer dan 1.600 handtekeningen verzameld. De petitie roept de directie van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij op om mild te zijn voor de werknemer. MIVB-woordvoerster Françoise Ledune heeft dinsdag uitgelegd dat de situatie wordt geëvalueerd en dat nog geen beslissing is genomen.

Bron: BELGA

Het incident vond afgelopen vrijdag rond 19.45 uur plaats. Bewakingscamera’s in het metrostation registreerden hoe een man een vrouw op de metrosporen duwde net toen een metrostel het station binnenreed. De metrobestuurder kon op het nippertje een noodstop uitvoeren en een aanrijding voorkomen, waarna getuigen de vrouw overeind en op het perron hielpen. De 23-jarige man is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging doodslag.

In het uur na het incident had een medewerker van de MIVB beelden van het incident op een dispatchingmonitor met zijn mobiele telefoon gefilmd. De video kwam terecht bij andere MIVB-werknemers en vervolgens bij journalisten. De beelden werden ook gedeeld op sociale media. 

LEES OOK. Hij besloop zijn prooi, zag de metro aankomen en duwde om te doden: wat bezielde Benjamin P. (23)?

De dispatcher die de beelden had gemaakt, is sinds zaterdag geschorst in afwachting van een evaluatie van de situatie door de directie. Hij is maandag gehoord, maar andere elementen moeten nog worden geanalyseerd om zijn deel van de verantwoordelijkheid te bepalen. Het gaat dan om juridische zaken zoals de bescherming van gegevens en de privésfeer en het geheim van het onderzoek. 

De ondertekenaars van de petitie, die in principe alleen toegankelijk is voor MIVB-personeel, roepen de directie op om niet te streng te zijn. Als de medewerker een sanctie zou krijgen, vragen ze dat die in proportie is.  Zo kunnen verschillende elementen in rekening worden gebracht: was er een eventuele verantwoordelijke aanwezig, is het mogelijk te weten te komen of de persoon die de beelden filmde, ook verantwoordelijk voor het lek op sociale media.

Aangeboden door onze partners