Ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en VS ontmoeten elkaar vrijdag in Genève

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zal vrijdag in het Zwitserse Genève zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontmoeten. Dat heeft een medewerker van het Amerikaanse ministerie meegedeeld. Eerder had de Amerikaan al getelefoneerd met Lavrov en gepleit voor een “diplomatieke weg” om een einde te maken aan de crisis tussen Rusland en Oekraïne.

Bron: BELGA

Het hoofd van de Amerikaanse diplomatie “heeft het belang benadrukt van het verder bewandelen van een diplomatieke weg om de spanningen glad te strijken ten gevolge van de erg zorgwekkende accumulatie van Russische troepen in en rond Oekraïne”, aldus woordvoerder Ned Price in een communiqué.

Blinken “herhaalde het onwankelbaar engagement van de Verenigde Staten met betrekking tot de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne. Hij benadrukte dat bij elk overleg over de Europese veiligheid de NAVO-bondgenoten en de Europese partners, waaronder Oekraïne, moeten deelnemen”, aldus nog Ned Price.

Blinken zal woensdag afreizen naar Kiev om een ontmoeting te hebben met de Oekraïense president Volodymyr Zelenski en met zijn ambtgenoot Dmytro Kuleba. Hij zal er “het engagement van de VS voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne bevestigen”, zegt het State Department. Blinken wil ook medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Oekraïne ontmoeten, om de noodplannen in geval van verdere escalatie toe te lichten.

LEES OOK. Amerika vreest ‘false flag’ van Rusland: wordt in Oekraïne straks de truc gebruikt die WOII startte?

Donderdag zal Blinken in Berlijn nog overleggen met Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Er zullen gezamenlijke inspanningen ter afschrikking van een Russische agressie tegen Oekraïne worden besproken, zo deelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mee.

En vrijdag staat dan de ontmoeting tussen Blinken en Lavrov op de planning. Dat in Genève. “De minister van Buitenlandse Zaken is voor 150% betrokken” bij de zoektocht naar een diplomatieke oplossing, zo meldt de anonieme medewerker van het State Department. De ontmoeting tussen de twee ministers vormt een gelegenheid om na te gaan waar Washington en Moskou punten van overeenkomst kunnen vinden, klinkt het nog. “Diplomatie is niet dood.”

Stoltenberg wil nieuw overleg

En ook secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg wil opnieuw actie ondernemen. “Vandaag heb ik Rusland en alle bondgenoten van de NAVO uitgenodigd voor een serie bijeenkomsten van de NAVO-Ruslandraad in de nabije toekomst om tegemoet te komen aan onze bezorgdheden, maar ook om te luisteren naar de bezorgdheden van Rusland en om te proberen een oplossing te vinden om uit de crisis te geraken”, zei het hoofd van de NAVO op een persconferentie met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

De geallieerden zijn bereid schriftelijke voorstellen op tafel te leggen en constructief resultaten na te streven, zei de Noor. Daarbij kan het gaan om de reductie van risico’s bij militaire activiteiten, om meer transparantie en verbetering van de gesprekskanalen.

De laatste weken zijn de diplomatieke inspanningen omtrent Oekraïne verveelvoudigd. Zo was er vorige week woensdag de eerste NAVO-Ruslandraad sinds 2,5 jaar.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten