Ook Brussels Gewest krijgt binnenkort fietsknooppunten

Themabeeld 

Themabeeld ©  Thijs Pattyn

Het Brussels Gewest krijgt op zijn beurt fietsknooppunten. Dat bevestigde Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt dinsdag in de bevoegde commissie op een vraag van Groen-fractieleider Arnaud Verstraete. “Fietsen zit al een hele tijd in de lift in Brussel. Met fietsknooppunten kunnen we Brusselaars en toeristen op weg helpen om leuke, veilige fietsroutes in Brussel te ontdekken, of het nu voor woon-werkverkeer is, of ter ontspanning”, reageert Verstraete verheugd op het nieuws.

Bron: BELGA

In heel wat provincies vind je al fietsknooppunten: dankzij het systeem kan je eenvoudige routes uitstippelen van knooppunt naar knooppunt. “Eens je op de fiets zit, hoef je de bewegwijzering naar het volgende punt maar te volgen. Je smartphone heb je niet nodig, waarmee het een ideale manier wordt om honderd procent te genieten van de omgeving,” aldus Arnaud Verstraete.

De eerste fase van het project - goed voor een prijskaartje van 170.000 euro - is voorzien voor dit jaar. Het Groen-parlementslid wijst erop dat de vraag naar fietsknooppunten bij de Brusselaars al langer leeft. In 2020 ontwikkelde een groep vrijwilligers onder de naam BikeNode.Brussels een digitaal netwerk van fietsknooppunten dat zo’n 250 kilometer aan Brusselse fietsroutes bevat. Hun pionierswerk werd uitgebreid erkend in het parlement, waarop Van den Brandt in februari vorig jaar liet weten dat ze zou onderzoeken hoe ze dat burgerinitiatief kon versterken. Dat gebeurt dus nu. Om het waardevolle werk van BikeNode niet verloren te laten gaan, lopen er ook gesprekken met de initiatiefnemers om te bekijken hoe hun engagement duurzaam meegenomen kan worden in het project. 

De opdracht van Visit.brussels bestaat uit twee delen. Na een studie over waar de fietsknooppunten het best komen, volgt de eigenlijke uitvoering van het project waaronder de eigenlijke plaatsing van de eerste borden. De financiering van het project gebeurt door Brussel Mobiliteit.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten