Herbruikbare bekers, vuilnisbakken en ‘gedeelde verantwoordelijkheid’: Overpoort voortaan geen stort meer na feestnachten?

Behoort dit beeld van de Overpoort binnenkort tot het verleden? (archiefbeeld) 

Behoort dit beeld van de Overpoort binnenkort tot het verleden? (archiefbeeld) ©  bst

Gent -

De geplande heraanleg zal de Overpoort ook properder maken, voorspelt schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen). “De straat krijgt meer een dagfunctie, waardoor de verantwoordelijkheid wordt gedeeld.” De Stad onderzoekt ook de optie van herbruikbare bekers.

Max Dedulle

Wie ’s morgens al eens door de Overpoortstraat wandelt, weet dat de straat er na een feestnacht al eens vuil bij kan liggen. Ivago heeft er de handen vol. Om dat tegen te gaan, plaatste de Stad alvast een glasbol in het midden van de Overpoort. “Ondanks het verbod, merken we immers nog wel wat glas op”, antwoordt Van Braeckevelt op een vraag van gemeenteraadslid Ronny Rysermans (N-VA).

Maar vooral de geplande heraanleg van de Overpoort, die in mei start, kan volgens Van Braeckevelt voor beterschap zorgen. “Door de straat meer een dagfunctie te geven, hopen we dat er een gedeelde verantwoordelijkheid komt om de Overpoort proper te houden. Om dat te realiseren, slaan we de handen in elkaar met de cafés en takeawayzaken. Daarnaast komen er in totaal 30 vuilnisbakken, een stuk meer dan vandaag.”

Ook herbruikbare bekers, zoals op de Gentse Feesten, zijn een optie. Daarvoor loopt momenteel een haalbaarheidsstudie, en een proefproject staat op de planning voor het voorjaar. Plannen daarvoor bestaan al langer, maar de cafébazen zijn geen voorstander.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent