Restaurant Faim neemt doorstart in Kontich

Maarten en Thomas Ceusters klinken met hun echtgenotes Nathalie en Annelies op de nieuwe Faim. ©   Joris Herregods

Kontich -

De broers Maarten en Thomas Ceusters starten het nieuwe jaar met opening van hun nieuwe restaurant in Kontich. Net zoals het vorige in Edegem heet dat Faim, alleen kunnen ze voortaan meer gasten ontvangen. “We willen de drempel bewust zeer laag houden. Hier kiest de klant wat zij of hij eet”, zegt Maarten.

Johan Van Baelen

Natuurlijk maakt de klant in elk restaurant haar of zijn keuze. “Maar wij willen geen menu’s opdringen aan de mensen. We hebben een kaart uitgewerkt met voor- en tussengerechten, hoofdgerechten, desserts en starters”, duidt Maarten Ceusters. “Zo kan je je eigen menu samenstellen. Je kan beginnen met enkele starters om te delen, waarna je bijvoorbeeld geen voorgerecht neemt, maar twee tussengerechten en eindigt met een voorgerecht. Waarom niet? Dat zet de keuken wel op scherp, maar zo houden we die drempel bewust laag voor onze gasten.”

Tonijntartaar, ponzu en selder. ©  Joris Herregods

Dat is het grote verschil met Faim van vroeger. “We werkten toen met een marktmenu en een paar à la carte gerechten voor de lunch. In het eerste weekend van elke maand verzorgden we drie diners en voor de rest hielden we er private avonden voor besloten gezelschappen. Hier is het andersom. Iedereen neemt zijn voorkeur uit de kaart.”

Je maakt je eigen avond

Om zeker te zijn dat de keuken niet over die veelheid van gerechten struikelt, is het team versterkt. Joris Hoefkens, die uit restaurant Verso in Antwerpen komt, leidt het team met oudgediende Arno Lauriks en nieuwkomer James Amiri. “Ik kopieer niet wat ik in ’t stad deed”, zegt Joris. “Dat wil ik niet en de setting is ook helemaal anders. Dit concept nodigt uit om u te laten gaan, het is een keuken waar ik zelf ook naartoe zou gaan: je maakt hier uw eigen avond of middag.”

Chef-kok Joris Hoefkens leidt het keukenteam. ©  Joris Herregods

Als een klassiek opgeleide kok haalt Joris alleen basisproducten in huis. “Sint-Jakobsschelpen bijvoorbeeld komen hier met de schelp binnen en niet reeds gekuist. Ik vind dat je dan meer gevoel met het product hebt.”

Logisch gevolg is dat het verse brood voortaan in huis gebakken wordt. “Dat vraagt meer handen in de keuken, maar die hebben we.”

Omdat de chef ook wel eens een dagje vrij mag, zorgen James en Arno voor de continuïteit.

Superviseren

Vaste klanten missen in dat verhaal Maarten, die tot nu chef van Faim was. “Ik ga meer superviseren en zorgen dat er samenwerkingen zijn tussen de keukens van Faim, Bar Bell in Club David Lloyd , Foodbar Oud Edegem en The Shop. Die laatste is nieuw en een overblijfsel van de lockdown en corona. Tegen het eind van de maand opent de Shop hier aan de zijkant van Faim. Een winkel met eigen, aparte keuken, waar je terecht kan voor soepjes, lunchgerechtjes, geen broodje-kaas of -hesp, maar wel wraps, zuurdesembollen, slaatjes, enzovoort. Ook onze eigen koffie, thee en wijnen zullen we er aanbieden.”

Broers Thomas en Maarten zullen meer dan ooit de rol van gastheer vervullen.  ©  Joris Herregods

“Tegelijkertijd kan ik afwisselen met Thomas en kunnen wij ons meer toeleggen op onze rol als gastheer. Mensen vragen bij het reserveren steeds of we in de buurt zijn. Daar trachten we voor te zorgen.”

En de broers zouden niet Ceusters heten als ze al niet verder zouden kijken. “Momenteel zijn we van maandag tot en met vrijdag open voor de lunch en van maandag tot en met zaterdag voor het diner”, aldus Thomas. “In de zomer trekken we dat een beetje open naar het terras, waar je dan tussen 15 en 18u terecht kan voor een drankje en kleine hapjes.”

www.restaurantfaim.be, Prins Boudewijnlaan 24 Kontich.

Aangeboden door onze partners