Beurskoers van Sony keldert na aankoop van Activision door Microsoft

 ©  REUTERS

Het Japanse technologieconcern Sony heeft woensdag flink aan waarde verloren op de beurs in Tokio. Het aandeel ging zwaar onderuit na de overname van gamesontwikkelaar Activision Blizzard door Microsoft, een rivaal van de PlayStation-maker. Activision Blizzard is bekend van computerspelen als World of Warcraft en Call of Duty.

jvhBron: BELGA

Het samengaan van Microsoft en Activision Blizzard creëert een belangrijke uitdaging voor Sony’s businessmodel, waarbij het Japanse concern spraakmakende games koppelt aan nieuwe consoles. Het aandeel Sony verloor woensdag meer dan 12 procent, de grootste daling sinds oktober 2008. Op één dag werd het Japanse concern zo ongeveer 17,5 miljard euro minder waard.

LEES OOK. Honderden meldingen van grensoverschrijdend gedrag en tientallen ontslagen, toch wil Microsoft game-uitgever kopen (+)

Microsoft neemt Activision Blizzard over voor zo’n 69 miljard dollar (meer dan 60 miljard euro). Vorig jaar kocht de maker van de Xbox nog het moederbedrijf van Bethesda, de studio achter spellen als Fallout en Doom, voor 7,5 miljard dollar.

Andere grote Japanse gamesontwikkelaars wonnen woensdag dan weer terrein op de beurs van Tokio. Volgens beleggers zijn sommige door de deal van Microsoft potentieel meer waard. Het aandeel van Capcom, maker van onder meer Resident Evil en Street Fighter, steeg 4,5 procent. Square Enix ontwikkelde onder meer Tomb Raider en Final Fantasy en noteerde een plus van 3,5 procent.

Aangeboden door onze partners

Lees ook