Nog geen antwoord over herbestemming Nijlense pastorie, waardevolle stukken worden geïnventariseerd

Archiefbeeld: medewerkers van het spektakel ‘De Moord van Nijlen’ uit 2006 aan de bewuste pastorie. 

Archiefbeeld: medewerkers van het spektakel ‘De Moord van Nijlen’ uit 2006 aan de bewuste pastorie. © RR

Nijlen -

Er is nog geen duidelijkheid over een mogelijke nieuwe bestemming van de pastorie van Nijlen. Dat zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V). Ondertussen wordt ervoor gezorgd dat het gebouw niet verkommert.

Bert Provoost

Sinds het overlijden van pastoor Sonnemans wordt er luidop nagedacht over een herbestemming. “Een restaurant of een B&B kunnen waarschijnlijk wel, maar - en ik ga nu een slecht voorbeeld geven - een erotheek kan uiteraard niet”, vatte de burgemeester toen kernachtig de toekomstperspectieven samen.

Maar voor er over een nieuwe toekomst nagedacht kan worden, moet de bisschop eerst toestemming geven en het gebouw overdragen aan de gemeente. Raadslid Leo Verelst (Nieuw Nijlen) vroeg zich op de jongste gemeenteraad af hoe het daarmee zit en op welke manier de gemeente voorkomt dat het gebouw in tussentijd verkommert.

“De bisschop heeft geantwoord dat hij bereid was om erover na te denken. We hebben nog geen formele beslissing via de vicaris ontvangen, ondanks meerdere herinneringen. We vermoeden dat het met werkdruk te maken heeft, we proberen een antwoord te krijgen”, zegt burgemeester Paul Verbeeck.

Persoonlijke spullen weg

De persoonlijke spullen van pastoor Sonnemans zijn ondertussen door de familie meegenomen. Wat ze niet wenste, is geschonken aan het kerkbestuur. “Vlak na zijn overlijden hebben we trouwens kunnen vermijden dat iemand die beweerde een erfgenaam van de pastoor te zijn, de pastorie kwam leeghalen via tussenkomst van de notaris”, aldus Verbeeck.

“Het einde komt stilaan in het zicht wat betreft het uitsorteren van de documenten die er lagen. Wat de inboedel betreft staan, we nog niet zo ver. We hebben op dit moment geen idee wat waardevol is en wat niet. We gaan daarvoor specialisten op het vlak van religieus erfgoed inschakelen. Die stukken kunnen we dan een plek geven bij het bisdom, bij een museum of in Bokrijk, waar ze de stukken blijkbaar ook zouden kunnen gebruiken.”

Het gebouw wordt intussen verwarmd en er is een alarm geplaatst om ongewenste bezoekers te weren. Arbeiders van de technische dienst gaan er om de paar weken langs om na te gaan of er problemen zijn.

Ook over de toekomst pastorie van Kessel wordt verder nagedacht. De vraag is aan het kerkbestuur gesteld of die ook kan overgedragen worden aan de gemeente, maar daar kwam nog geen positief antwoord op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Sportnieuws uit Nijlen