Zeldzaam vogeltje lokt spotters naar Aartselaar: “Eerste melding ooit in onze provincie”

Aartselaar -

Wim Van Numen hoorde dinsdagvoormiddag tijdens zijn werk als tuinman in de Jan Frans Willemslaan een opmerkelijke vogelgezang. Als natuurkenner achterhaalde hij dat het om een Humes Bladkoning ging. Nooit eerder werd deze soort in onze provincie gezien. Zijn melding op waarnemingen.be lokte meteen een resem vogelspotters.

Jef Wijckmans

In de Jan Davidlaan en de Jan Frans Willemslaan ontstond dinsdag heel wat opschudding. Een aantal personen daagde op met verrekijkers en camera’s met uit de kluiten gewassen telelenzen. Het bleek om vogelspotters te gaan.

Een van de foto’s die dinsdag van het vogeltje werd getrokken. 

Een van de foto’s die dinsdag van het vogeltje werd getrokken. © Bruno Godar

De toeloop was te wijten aan een bericht dat omstreeks 10u op waarnemingen.be verscheen. Het was tuinman en fervent natuurkenner Wim Van Nunen uit Terhagen (Rumst) die aan het werk was in de Jan Frans Willemslaan en er een ongewoon vogeltje hoorde en zag. Het was een Humes Bladkoning.

Via een communicatiesysteem tussen vogelspotters deed het bericht snel de ronde. Van heinde en ver kwamen ze naar het Aartselaarse dorpscentrum afgezakt om het zeldzame vogeltje te bewonderen en hopelijk te kunnen fotograferen.

Martine Van Drom spotte de vogelspotters.

Martine Van Drom spotte de vogelspotters. © Martine Van Drom

Bewoners in de buurt hadden er geen probleem mee dat de spotters de hele namiddag de strook naast hun huizenblok inpalmden om de zeldzame dwaalgast te kunnen ontwaren. Het diertje was erg beweeglijk, maar bleef de ganse tijd toch in dezelfde buurt.

Eerste waarneming ooit

“De Humes Bladkoning heeft de status van een ‘incidentele zwerver’ in Vlaanderen” zegt Luk Smets van Natuurpunt Aartselaar. “Voor de provincie Antwerpen gaat het zelfs om een eerste waarneming ooit.”

“Deze vogelsoort broed in Azië en overwintert normaal gesproken in India. Ze zijn iets kleiner dan een huismus en meten zowat 10 centimeter. Ze lijken sterk op de Bladkoning maar hebben een totaal andere roep en gezang. Bij nauwkeurig toekijken merk je ook een licht verschil wat betreft de kleuren van hun veren.”

Waarnemingen van zeldzame maar ook algemene soorten, zijn steeds welkom op de website van Natuurpunt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten