Advocaat van man die vrouw op metrospoor duwde: “Hij weet zelf niet wat er gebeurd is”

Benjamin P. (23), de man die afgelopen vrijdag een vrouw op de Brusselse metrosporen duwde, zou zelf niet weten wat er gebeurd is. Dat verklaart zijn advocaat, meester Alexandre Kasongo Mukendi. “Hij was zelf gechoqueerd toen hij hoorde wat er gebeurd was”, zegt de advocaat, die woensdag voor de Brusselse raadkamer niet gevraagd heeft om zijn cliënt vrij te laten.

jvhBron: BELGA

De feiten vonden afgelopen vrijdag rond 19.45 uur plaats in het metrostation Rogier. P. duwde daar, voor het oog van de bewakingscamera’s  een vrouw op de metrosporen, net toen een metrostel het station binnenreed. De metrobestuurder kon op het nippertje een noodstop uitvoeren en een aanrijding voorkomen. De vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis, waar een schouderbreuk werd vastgesteld.

LEES OOK. Hij besloop zijn prooi, zag de metro aankomen en duwde om te doden: wat bezielde Benjamin P. (23)? (+)

De dader had het meteen na de feiten op een lopen gezet. Getuigen probeerden hem nog tegen te houden maar de man vluchtte weg over de metrosporen. Zijn signalement werd echter snel verspreid en korte tijd later kon hij in het metrostation De Brouckère al opgepakt worden. 

Psychiatrisch onderzoek

De man, 23-jarige Fransman, Benjamin P.,  bleek geen enkele band te hebben met zijn slachtoffer en werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst voor poging tot doodslag. Die onderzoeksrechter stelde ook een psychiatrisch deskundige aan die de man moet onderzoeken.

LEES OOK. Familie van twintiger die vrouw op de sporen duwde reageert: “Ik hoop dat ze gerechtigheid krijgt” (+)

Meester Kasongo Mukendi heeft mede daarom niet om de vrijlating van zijn cliënt gevraagd: “Daarvoor is het veel te vroeg, we wachten de resultaten af van de onderzoeksdaden die de onderzoeksrechter heeft bevolen.”

“Hij weet zelf niet wat er gebeurd is”

Over de beweegredenen van zijn cliënt kan de advocaat voorlopig weinig kwijt, omwille van het geheim van het onderzoek, maar ook omdat P. het zelf niet lijkt te weten. “Hij weet niet wat er gebeurd is, en was zeer gechoqueerd toen hij het hoorde”, zegt meester Kasongo Mukendi. “Het was voor hem zeer moeilijk om dat te horen, hij wordt opgevangen door een psychiater.”

LEES OOK. Nog tot 2025 wachten op test met perronbescherming in Brusselse metro: “Was al beslist voor incident waarbij vrouw op sporen werd geduwd” (+)

De raadkamer spreekt zich in de loop van de namiddag uit over de verdere voorlopige hechtenis van Benjamin P.

Aangeboden door onze partners