Ook Grobbendonk zwicht voor gele papiercontainer

Johan Verhaegen promoot de gele container.

Johan Verhaegen promoot de gele container. © rr

Grobbendonk -

Over enkele maanden zullen ook de inwoners van Grobbendonk gebruik kunnen maken van een gele container om hun oud papier gratis aan te bieden. Het systeem zal volgens de gemeente veel handiger in gebruik zijn en een veel netter straatbeeld opleveren.

Marc Peeters

Grobbendonk is vandaag een van de weinige gemeenten in de Kempen die nog geen gebruikmaken van de gele container. “De afvalophalers kijken op de dag van de papierophaling in Grobbendonk met een bang hartje naar de weersvoorspellingen”, verklapt burgemeester Marianne Verhaert (GiB).

“Bij regen staan ze letterlijk voor een loodzware opdracht, de dozen zijn dan echt doorweekt en bijna ontilbaar. Bij hevige wind moeten onze diensten een bezemwagen achter de vuilkar sturen om alle weggewaaide papierresten op te ruimen. Een gratis gele container is zowel voor inwoners als de afvalophalers handiger, minder belastend en properder”, vertelt Verhaert. “De containers zullen wieltjes hebben, zodat je ook een volle container makkelijk naar de straat kan rollen als het papier bij jou wordt opgehaald.”

Naast de ophaling van de gele container zullen de inwoners van de gemeente nog steeds hun papier kunnen aanbieden op het containerpark en naar de dropzones kunnen brengen. Wel heeft de gemeente besloten om samen met MooiMakers, een organisatie die het zwerfvuil bestrijdt, een project te starten om de netheid rond de dropzones te verbeteren.

“Aan de dropzones vinden we regelmatig afval dat er niet thuishoort. Ook in de containers wordt er jammer genoeg afval gedumpt. Jammer, want daarmee wordt het een pak moeilijker om papier te recycleren”, weet Johan Verhaegen (GiB), schepen voor Milieuzaken.

“Van zodra er wat naast de containers wordt gezet, lijkt het een toelating voor de volgende gebruiker om ook afval naast de container achter te laten en is het hek volledig van de dam. We zullen na de invoering van de gele container dan ook het gebruik en de netheid rond de dropzones evalueren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten