Raadslid Jan Baestaens (ETA+) vraagt naar oplossing voor inzameling van kerstbomen

Themabeeld. 

Themabeeld. © Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Heist-op-den-Berg -

Gemeenteraadslid Jan Baestaens van oppositiepartij ETA+ vraagt dat de meerderheid tegen volgend jaar bekijkt hoe de inzameling van kerstbomen kan worden geregeld in Heist-op-den-Berg en de deelgemeenten. “Zoals in verschillende andere gemeenten, kun je per paar kerkdorpen een inzamelpunt voorzien”, oppert hij.

Kristof Van Rompaey

“Hoewel we al vaker hoorden vertellen dat IOK afvalbeheer streeft naar uniformiteit in al haar gemeenten, moet ik vaststellen dat het maar geldt tot het tegendeel wordt bewezen”, zegt raadslid Jan Baestaens. “In Vosselaar worden de bomen bijvoorbeeld gratis opgehaald. Ik ga ervan uit dat de gemeente dat zelf betaalt. In andere IOK-gemeenten zijn dan weer in sommige kerkdorpen verzamelplaatsen.”

Heistse jeugdverenigingen kunnen in het kader van maatschappelijk waardevolle projecten (MWP) een gemeentelijke toelage krijgen voor het ophalen van kerstbomen. Baestaens merkt op dat alleen Chiro Booischot nog een ophaling organiseerde. “Zogezegd zou een georganiseerde ophaling aan huis niet ecologisch verantwoord zijn”, vult hij aan. “Maar als iedereen die bomen uiteindelijk apart naar het containerpark moet brengen, wat is daar dan nog ecologisch aan? Daar is mijn verstand toch te klein voor.”

Papier vs. kerstbomen

Schepen van Jeugd David Geerts (PRO Heist) stelt dat er sinds Covid inderdaad minder verenigingen zich aanmeldden voor de toelage. “Maar ze kunnen wel een centje mislopen als we dit als gemeenten overnemen”, stelt schepen van Milieu Sarah Wouters (Groen). “Wat het ecologische aspect betreft: ik mag hopen dat mensen die hun kerstboom naar het containerpark brengen - gratis trouwens - ineens heel wat andere afgedankte spullen meenemen die wellicht al een tijd staan te wachten.”

Als afsluiter trok Baestaens nog een parallel tussen de om veiligheidsredenen afgevoerde ophaling van oud papier en de kerstboomophaling. “Papierophaling door jeugdbewegingen gebeurt niet meer, maar een kerstboomophaling creëert net dezelfde gevaarlijke toestanden. Waar zit de logica? Wij vragen dus om een systeem te bekijken zoals in andere gemeenten, met om de paar kerkdorpen een inzamelpunt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Sportnieuws uit Heist-op-den-Berg