Hekwerk moet krakers weren uit leegstaande school: “Weldra overleg met buurt over toekomstige invulling Sint-Wijbrecht”

Het al jaren leegstaande Sint-Wijbrecht kreeg ongewenste bezoekers over de vloer. De door hen ingegooide ramen werden door eigenaar DCA nu dichtgetimmerd en een hekwerk moet verdere schade aan het oude schoolgebouw voorkomen.  

Het al jaren leegstaande Sint-Wijbrecht kreeg ongewenste bezoekers over de vloer. De door hen ingegooide ramen werden door eigenaar DCA nu dichtgetimmerd en een hekwerk moet verdere schade aan het oude schoolgebouw voorkomen.  © RR

Schilde -

Aannemingsbedrijf DCA heeft de leegstaande oude jongensschool Sint-Wijbrecht afgezet met hoog hekwerk. “We hadden last van ongewenste bezoekers”, verklaart CEO Francis Vrancken. Die kondigt spoedig overleg aan met de buurt, die hij nauw wil betrekken bij de nieuwe plannen voor Sint-Wijbrecht.

Enkele kapotte ramen. Sporen van inbraak, illegale feestjes en vandalisme. “Niks heel erg, maar we willen zorg dragen voor onze eigendom. Daarom hebben we deze afrastering gezet en ook enkele ingegooide ramen dichtgetimmerd”, aldus Francis Vrancken, die naast CEO van het bouwbedrijf uit Beerse ook voorzitter is van voetbalclub Beerschot en ‘om de hoek’ woont in Schilde.

Vrancken wil vooral de charmante gevel van het oude schoolgebouw in het dorpscentrum behoeden voor ernstige beschadiging. “Want we hebben zeker nog plannen met deze site”, aldus de CEO, die enkele jaren geleden eigenaar werd van het schoolgebouw dat tot de zomer van 2018 nog in gebruik was door de vrije basisschool Wonderwijzer.

Na afwijzing van de bouwaanvraag voor de combinatie van een brandweerkazerne en 54 assistentiewoningen, is het inderdaad de vraag wat DCA verder van plan is met Sint-Wijbrecht. CD&V-gemeenteraadslid Hans Hanssen interpelleerde er zopas nog over in de gemeenteraad.

Het door de buurt als veel te grootschalig beoordeelde en door het schepencollege afgewezen eerste ontwerp voor de invulling van Sint-Wijbrecht.

Het door de buurt als veel te grootschalig beoordeelde en door het schepencollege afgewezen eerste ontwerp voor de invulling van Sint-Wijbrecht. © M2 Architecten

Strategisch gelegen

“Enkele omwonenden hadden bij het zien van het hekwerk aan de alarmbel getrokken. Ze vrezen nog altijd dat de megalomane plannen, die mede onder hun en onze druk gelukkig werden afgekeurd door het schepencollege, alsnog uitgevoerd zullen worden”, aldus Hanssen.

“Gelukkig kon de burgemeester melden dat er nog geen nieuwe bouwaanvraag is en dat de hekken geen werf aankondigen, maar vandalen moeten buiten houden. Al blijven wij het jammer vinden dat de zo strategisch gelegen oude jongensschool, waaraan zoveel Schildenaren dierbare herinneringen hebben, in privéhanden is terechtgekomen. Ook ik blijf waakzaam voor wat er te gebeuren staat.”

Gevel

“Concreet zijn onze plannen nog niet, maar we willen nog steeds iets mooi realiseren op de hoek van de Schoolstraat en Petrus Bogaertslaan”, licht Francis Vrancken van eigenaar DCA een tipje van de sluier. “We hebben onze lessen getrokken uit de vorige procedure, waartegen vanuit de buurt veel protest kwam. De integratie van een brandweerkazerne is niet langer aangewezen omdat de site dan te dicht bebouwd dreigt te worden en de vlotte mobiliteit in het gedrang komt.”

“Gewone appartementen mogen we in deze zone voor gemeenschapsvoorzieningen niet bouwen. Het lijkt dus waarschijnlijk dat we in samenwerking met het Zorgbedrijf Antwerpen alleen voor assistentiewoningen gaan.”

De charmante neoclassicistische gevel van Sint-Wijbrecht. Een vertrouwd en gewaardeerd beeld voor veel Schildenaren. Eigenaar Francis Vrancken laat nu hoop dat die mogelijk toch geïntegreerd kan worden in een nieuw ontwerp voor assistentiewoningen.

De charmante neoclassicistische gevel van Sint-Wijbrecht. Een vertrouwd en gewaardeerd beeld voor veel Schildenaren. Eigenaar Francis Vrancken laat nu hoop dat die mogelijk toch geïntegreerd kan worden in een nieuw ontwerp voor assistentiewoningen. © JAA

Over aantallen en een precieze indeling van het terrein, kan Vrancken zich vandaag nog niet uitlaten. “Er zijn ook nog geen precieze ontwerpen. Daar is architect Philip Mortelmans (M2) mee bezig. Anders dan vorige keer willen we dit keer de buurt van meet af aan betrekken bij het project. We weten bijvoorbeeld dat veel Schildenaren gehecht zijn aan die historische gevel. Als we die kunnen behouden, zullen we dat zeker doen. Op korte termijn hopen we de buurt te kunnen uitnodigen voor informatiemomenten en overleg over de toekomst van Sint-Wijbrecht in de hoop tot een gedragen voorstel te komen waar iedereen in Schilde beter van wordt.” 

Het nu met hekken omzoomde oude schoolgebouw in de Schoolstraat.

Het nu met hekken omzoomde oude schoolgebouw in de Schoolstraat. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten