Franse acteur Gaspard Ulliel op 37-jarige leeftijd overleden na skiongeval

 

 ©  REUTERS

De Franse acteur Gaspard Ulliel is woensdag op 37-jarige leeftijd overleden. Bij een skiongeval in de Franse Savoie was hij eerder zwaargewond geraakt. Dat meldt zijn familie in een communiqué.

Bron: BELGA

Dinsdag iets voor 16.00 uur werd Ulliel per helikopter naar het universitair ziekenhuis in Grenoble gebracht. Hij was tijdens het skiën op een blauwe piste gebotst met een andere skiër. Dat meldt een woordvoerder van het skioord. Volgens de lokale autoriteiten was zijn toestand toen zeer kritiek. Woensdag stierf de Franse acteur op 37-jarige leeftijd.

Het begon voor Ulliel allemaal op 11-jarige leeftijd. Zijn ouders waren stylisten, en daardoor brengt hij zijn kindertijd, naast zijn tijd op school, vooral door in het appartement van zijn ouders in het centrum van Parijs. Daar tekende hij urenlang. Het was een vriendin van zijn moeder die voorstelde dat hij zich zou aansluiten bij het acteerbureau dat zij net had opgericht. Hij was toen pas 11 jaar oud, maar kreeg al snel een kleine rol in een TV-film.

Hij volgt daarna enkele zomercursussen en schrijft zich vervolgens in aan de Universiteit van Saint-Denis voor filmstudies. Maar hij geeft die al weer snel op omdat hij aan zijn carrière begon. Hij werd opgemerkt door Michel Blanc, die hem in 2002 een rol aanbiedt in de komedie Embrassez qui vous voudrez.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  REUTERS

Op zijn 19de was hij te zien aan de zijde van Emmanuelle Béart in Les Égarés van André Téchiné. Een jaar later was hij te zien in de bekroonde oorlogsfilm Un long dimanche de fiançailles. Voor die rol kreeg Ulliel in 2005 een César voor beste mannelijk jong talent.

Hij maakte daarna ook de oversteek naar de Verenigde Staten. In 2007 verscheen hij in Hannibal Lecter: The Origins of Evil. Dat is zijn eerste Engelstalige rol. Maar hij tekende onder meer ook een contract bij Chanel om het gezicht van een nieuw parfum te zijn.

Voor zijn rol in Juste la fin du monde van Xavier Dolan kreeg hij in 2017 opnieuw een César. Dit keer voor beste acteur. Hij speelde toen een schrijver die zich na twaalf jaar afwezigheid herenigt met zijn familie, aan wie hij zijn naderende dood komt aankondigen.

Zijn bekendste rol was die van Yves Saint Laurent in de biografische film Saint Laurent uit 2014. Binnenkort zou hij ook te zien zijn in de Marvel-minireeks Moon Knight.

“Zwaar verlies”

Na het nieuws over het overlijden van Ulliel spoelden de reacties binnen. De Franse premier Jean Castex reageerde onmiddellijk op Twitter. “Gaspard Ulliel groeide op met de cinema en de cinema groeide op met hem. Ze hielden zielsveel van elkaar. Het is met een zwaar hart dat we nu zijn beste optredens zullen zien en zijn zekere blik zullen ontmoeten. We verliezen een Franse acteur.”

Ook de Franse minister voor Cultuur, Roselyne Bachelot, liet al van zich horen: “Zijn gevoeligheid en de intensiteit van zijn acteren maakten van Gaspard Ulliel een uitzonderlijk acteur. De cinema heeft vandaag een immens talent verloren. Ik betuig mijn deelneming aan zijn familie en mijn innige gedachten aan allen die vandaag om hem rouwen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten