Scholen in De Pinte lijden hard onder corona: “Het is steeds een hele puzzel”

De Pinte -

De scholen in De Pinte hebben zwaar te lijden onder corona. Meer dan tien procent van de leerlingen van het KA Erasmus zijn afwezig en de Vrije Basisschool moest negen van de 22 klassen sluiten.

Jos Dekeukeleire

“Twee jaar zijn we erin geslaagd corona grotendeels buiten te houden, maar na de kerstvakantie hadden we meteen de eerste besmettingen”, zegt Caroline Ryckaert, directrice van de Vrije Basisschool, in de Baron de Gieylaan in De Pinte. Negen van de 22 klassen zijn gesloten en een derde van het personeel is ziek.”

De huidige quarantaineregels maken dat kinderen en personeel soms thuis moeten blijven zelfs als ze niet ziek zijn Dat maakt het niet gemakkelijk voor Ryckaert: “Het is steeds een hele puzzel om alles nog georganiseerd te krijgen.” De collega’s van het KA Erasmus in de Polderdreef kunnen ervan meespreken. Daar zijn 90 van de 700 leerlingen afwezig. Het personeel blijft voorlopig grotendeels gespaard.

Het leger

Ook in het WZC Scheldevelde is er een beperkte uitbraak. Vier bewoners testten positief en zitten in isolatie op hun kamer. Ook een achttal personeelsleden zijn ziek of in quarantaine. “We hebben recent twee vacatures kunnen invullen en slagen er voorlopig nog in om alles georganiseerd te krijgen. De hulp van het leger inroepen, zoals eind vorig jaar, is voorlopig niet aan de orde”, zegt burgemeester Lieve Van Lancker (CD&V).

De Pinte zit aan bijna 40 vastgestelde besmettingen per dag, het meeste vastgesteld bij kinderen en jongeren tot 20 jaar. “Met enige vertraging stijgen ook de gevallen tussen 30 en 50 jaar, wat doet vermoeden dat die besmet worden via de kinderen”, zegt Van Lancker. “De besmettingen nemen nog verder toe maar aan een lager tempo. Vorige week hadden we op een bepaald moment een reproductiegetal van drie (elke positieve persoon besmet drie anderen; nvdr), en dat is ondertussen afgenomen tot 1,4”.

Aangeboden door onze partners