Vijf meetstations waarschuwen voor mogelijke verspreiding van PFOS op Linkeroever

Antwerpen, Zwijndrecht -

Om snel te kunnen ingrijpen bij mogelijke verspreiding via de wind van PFOS/PFAS op Linkeroever, plaatst de bouwheer van de Oosterweelverbinding Lantis vijf stofmeetstations. “Als er stofpieken zijn, wordt de stofverantwoordelijke voor de werf gewaarschuwd en worden extra maatregelen genomen,” zegt Lantis-woordvoerster Annik Dirkx.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Onze redacteurs lieten zich testen op PFAS in het bloed: “Mijn immuunsysteem werkt mogelijk minder goed”

Naar aanleiding van de PFOS/PFAS-vervuiling door het fabriek 3M in Zwijndrecht, neemt Lantis extra veiligheidsmaatregelen. Dit is in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

De expertencommissie Grondverzet adviseerde om de gehaltes van opwaaiend stof en PFAS te meten in luchtstalen, zowel tijdens als na de werken. Naast metingen op de werf van de Oosterweelverbinding komen er nu dus vijf extra meetstations op Linkeroever, in Zwijndrecht en Burcht bij. Eén station komt aan de stedelijke sporthal op de Blancefloerlaan op Linkeroever. De andere locaties moeten nog worden bepaald.

“Met dit stofmeetnet wordt voortdurend de concentraties aan fijn stof in de omgevingslucht gemeten”, zegt Dirckx. “Op die manier monitoren we in real time wat de lokale bijdrage van de Oosterweelwerken naar de dorpskernen toe is. Indien er stofpieken zijn, waarschuwt de VMM de stofverantwoordelijke van Lantis, zodat er indien nodig extra maatregelen kunnen volgen.”

Het gaat dan om het vochtig houden van de werfterreinen, werfwegen en de locaties waar grondwerken plaatsvinden.

Goede indicatie

De stations meten fijn stof. Als er veel stof in de lucht zou zijn, dan is er een mogelijk risico op de aanwezigheid van PFOS/PFAS.

“Belangrijk is wel om te onderstrepen dat er geen een-op-eenrelatie is tussen de hoeveelheid fijn stof en de hoeveelheid PFAS in de lucht”, zegt Dirkx. “Je kan veel fijn stof hebben, maar daarom heb je niet meteen veel PFAS. Het stof is wel een goede indicator. Het is technisch niet mogelijk om PFAS direct in de lucht te meten. De analyse duurt meestal enkele weken. We zouden dus te veel tijd verliezen om in te grijpen wanneer we zouden wachten op de analyseresultaten. Niet alle grond waar we in werken is trouwens verontreinigd. En gezien de wijde verspreiding van PFAS in de omgeving, kunnen ook andere activiteiten dan onze werfactiviteiten zorgen voor de vorming van fijn stof.”

In deze vijf zones komt een meetstation. De exacte locaties, behalve dan de Blancefloerlaan op Linkeroever, moeten nog bepaald worden. ©  GvA

De meetresultaten van deze nieuwe stations zullen via de website van VMM raadpleegbaar zijn. De maatregel blijft voor de termijn van de werken van de Oosterweelverbinding Linkeroever en Scheldetunnel tot minstens 2027 gelden.

Lantis plaatste ook meetpunten voor verkeer, geluid, stof en de stand van het grondwater over de hele Ringzone. In het gebied aan de verkeerswisselaar Antwerpen-Oost en de Jozef Masurebrug in Merksem staan al negen geluidsmeters die de decibels naast de Ring in kaart brengen. Deze gegevens vormen de nulmeting waarmee de cijfers tijdens de werken aan de Ring vergeleken zullen worden.

Aangeboden door onze partners