Vier verdachten van gewelddadige home invasion in Hoboken opgepakt: daders waren uit op bitcoins van slachtoffer

© Jan Van der Perre

Hoboken -

De federale gerechtelijke politie in Antwerpen heeft de vier verdachten van een gewelddadige home invasion in Hoboken opgespoord en opgepakt. De raadkamer buigt zich donderdag over de aanhouding van drie van hen. De daders waren volgens onze informatie uit op de bitcoins van het slachtoffer.

Op vrijdag 14 januari ontving de Antwerpse politie ’s ochtends een oproep van een ongerust familielid over een home invasion die nog volop aan de gang zou zijn in de Hertog van Brabantlei in Hoboken. “De politie ging meteen ter plaatse en botste bij het betreden van de woning op twee verdachten. Het duo sloeg onmiddellijk de voordeur terug dicht en vluchtte weg”, vertelt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket.

Met bijstand van het snelleresponsteam (SRT) viel de politie de woning binnen. Ze troffen de twee slachtoffers, de 34-jarige bewoner en zijn 61-jarige moeder, vastgebonden met colsonbandjes en ducttape in twee kamers op de eerste verdieping aan.

Vier daders

Het SRT kon de twee daders, Mimoun ‘Mims’ Y. (32) en Mohamed E.A. (22) uit Borgerhout, iets later arresteren in de tuin van een van de nabijgelegen huizen. “Een van hen had een rugzak bij, waarin een revolver, een machete, een hamer, een schaar en ducttape zaten”, aldus Aerts.

 

 ©  Jan Van der Perre

De slachtoffers werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De bewoner verklaarde aan de politie dat de daders echter met vier waren en hem ’s ochtends konden overmeesteren in zijn eigen woning. “Ze hadden hem geslagen en vastgebonden. Ook zijn moeder, die bij haar zoon op bezoek kwam, werd meteen vastgebonden”, zegt Aerts.

Bitcoins

De federale gerechtelijke politie (FGP) nam het onderzoek over. Het Antwerpse parket vorderde de onderzoeksrechter voor feiten van diefstal met geweld in bende bij nacht en met wapen. Over de reden van de home invasion wil het parket in belang van het onderzoek niets kwijt, maar volgens onze informatie waren de daders uit op de bitcoins van het slachtoffer, goed voor meer dan 1,5 miljoen euro.

Diezelfde vrijdagavond kon de FGP een derde verdachte, een 23-jarige man uit Borsbeek, arresteren. Het drietal werd zaterdag aangehouden door de onderzoeksrechter en verschijnt donderdag voor de raadkamer. De vierde verdachte, een 29-jarige man uit Deurne, werd pas woensdag aangehouden.

Opmerkelijk: volgens onze informatie is Mohamed E.A., een van de daders die vrijdag gearresteerd kon worden, de jongere broer van de 27-jarige Abdelhak E.A. Die kon zondagnamiddag een tijdlang ontsnappen uit het politiekantoor aan de Noorderlaan tijdens een vertrouwelijk overleg met zijn advocaat. Abdelhak E.A. werd al twintig keer veroordeeld en moet nog negen jaar cel uitzitten. Beide incidenten staan wel los van elkaar.

 

 ©  Jan Van der Perre

sare, jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten