Alexander Blessin stapt op bij KV Oostende en verhuist voor twee miljoen euro naar Italiaanse eersteklasser Genoa

 

 ©  BELGA

KV Oostende is zijn motor kwijt. Coach Alexander Blessin trekt naar het Italiaanse Genoa, waar hij Andrei Shevchenko opvolgt. De Serie A-ploeg betaalt de verbrekingsvergoeding van 2 miljoen euro – best veel voor een JPL-coach – en bij KVO neemt T2 Markus Pflanz voorlopig over. Blessin had het aan zee steeds moeilijker met het gebrek aan kwaliteit.

Junior Verbeeke, Jürgen Geril

Oostende speelt vrijdag tegen Antwerp zonder zijn succescoach. Dat zal zich laten voelen. De 48-jarige Duitser streek twee jaar geleden neer aan de Noordzee als onbekende jeugdcoach van bij RB Leipzig, maar wierp zich op tot drijvende kracht bij KVO. Met zijn systeem van ­Gegenpressing – hij liet zijn spelers jagen als wolven – stuwde hij Oostende bijna naar Play-off 1.

Vorige zomer verkocht de kustclub evenwel sterkhouders als Hjulsager, Bataille, Theate en Hendry en die werden vervangen door nobele onbekenden. KVO had plots veel minder kwaliteit en Blessin vertelde weleens dat de degradatie vermijden het grootste succes zou zijn. De Amerikaanse eigenaars gaan prat op het halen van jonge spelers, maar onderschatten soms de Belgische competitie. Dat Oostende nu al 23 punten telt, is een half mirakel.

In januari kreeg Blessin wel enkele nieuwkomers, maar hij had op meer versterking gehoopt. Vorig seizoen werd de trainer nog Coach van het Jaar en nu dreigde zijn goeie reputatie te vervallen. Zelf hoopte hij onlangs dat Club Brugge zou aankloppen. Blauw-zwart was wel gecharmeerd, maar koos voor de meer ervaren Schreuder. Blessin zei eerder nee tegen het zwalpende Standard.

De Duitser kreeg het steeds moeilijker. Een tijd geleden verlengde hij wel nog zijn contract, maar ook zijn omgeving hoopte op een club waar Blessin zich nog meer zou kunnen ontplooien en meer zou verdienen. Zijn vrouw en dochters wonen nog in Stuttgart waar zijn echtgenote werkt. Het gezin kwam wekelijks op bezoek na ritjes van 800 kilometer en ze zullen ook naar Italië reizen, want zij hoopten stiekem op een club waar Blessin meer voldoening uit kon halen.

Die club heet dus Genoa. Daar is er met Johannes Spors een nieuwe technisch directeur, de vroegere hoofdscout van Leipzig. Hij lonkte eerst naar Bruno Labbadia, maar die haakte af. Daarna forceerde hij de komst van Blessin, die naar Italië vloog zonder afscheid te nemen. Genoa biedt een langetermijnproject, maar staat voorlaatste. Ook daar moet de coach de degradatie afwenden.

Weer een Duitser?

KVO krijgt 2 miljoen euro. Dat stemt de eigenaars content, maar ze moeten zoeken naar een nieuwe T1 met dezelfde filosofie. Onlangs werd Bosnisch bondscoach Ivaylo Petev genoemd, maar de kans is groot dat KVO de Duitse markt opgaat. Liefst voor iemand uit de Red Bull-school.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten