Guido (59) charmeert actrice Nora Gharib vanuit zijn ziekenhuisbed: “Het is een wonder dat ik nog leef”

In Een Echte Job ligt Guido (59) plat in bed, maar intussen leert hij weer lopen.

In Een Echte Job ligt Guido (59) plat in bed, maar intussen leert hij weer lopen. ©  Sven Dillen

Hasselt/Diepenbeek/Herk-de-Stad -

“Ik ben zanger van een gothic rockband.” Guido Wampers (59) viel meteen op als patiënt van actrice Nora Gharib, die voor ‘Een Echte Job’ stage deed op neurochirurgie in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. “Het is een wonder dat ik nog leef”, vertelt Guido.

Hanne De Belie

18 september 2021. Guido Wampers (59) uit Hasselt reed naar huis na een bezoek bij vrienden in Kortessem, toen hij op de Verbindingslaan in Diepenbeek een zwaar ongeval kreeg. “Ik wilde afslaan richting Hasselt, en er kwam iemand aangereden. Toen ging het licht uit. Gedaan. Niets meer”, vertelt vrijgezel Guido, die donderdag ook in de tweede aflevering van Een Echte Job op VTM te zien is. Voor het programma deden vijf BV’s in november stage in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, en Guido kreeg de eer om door actrice Nora Gharib verzorgd te worden. “Het eerste wat ik mij herinner is dat ik in het ziekenhuis wakker werd, en dat mijn zus boven mij hing. Wat er precies gebeurd is, is de politie nog aan het onderzoeken. De andere wagen moet mij aan hoge snelheid geraakt hebben, want van mijn auto bleef weinig over.”

© Sven Dillen

Levensgevaar

De Hasselaar was in levensgevaar. “De dokter was heel verwonderd dat ik het gehaald heb”, zegt Guido, die naast zanger ook opvoeder is op het internaat van GO! Next in Hasselt. “Hij had nog niet meegemaakt dat een patiënt het overleefde, met deze combinatie van verwondingen. Zeker in het begin dachten ze dat ze mij kwijt zouden raken. Of dat ik verlamd zou blijven. Ik werd in kunstmatige coma gehouden, en kreeg morfine. Ik had zware nachtmerries. Mijn nachtmerries vloeiden perfect over in de realiteit: dezelfde verpleegkundigen en dokters stonden rond mijn bed als ik wakker werd. In mijn nachtmerries waren ze allemaal wrede dingen met mij aan het doen.”

“Twee maanden lang heb ik alleen maar naar het plafond kunnen staren. Ik had een kraag rond mijn nek, en mocht niet links of rechts kijken.”

Guido

Guido had letterlijk bijna al zijn botten gebroken. “Toen ik aan de dokter vroeg wat ik gebroken had, was het antwoord: je kan beter vragen wat je niet gebroken hebt, dat lijstje is korter. Mijn beide benen waren gebroken, waarvan een open beenbreuk. Mijn beide armen, waarvan een open armbreuk. Mijn heup zit vol ijzer, mijn bekken is helemaal gebroken. Mijn nek- en ruggenwervels. Twee maanden lang heb ik alleen maar naar het plafond kunnen staren. Ik had een kraag rond mijn nek, en mocht niet links of rechts kijken. Ze moesten met de operatie aan mijn wervelkolom wachten tot de rest van mijn breuken genezen waren. Dat is een risicovolle operatie, omdat de wervels een zenuwcentrum zijn. Als ze iets raakten, was ik levenslang verlamd. Na de operatie was mijn linkerarm verlamd. Ik heb er nu terug gevoel in, maar in mijn vingers heb ik nog constant het gevoel dat ze slapen.”

Nora meet de temperatuur van Guido, terwijl hij zijn tanden in bed poetst. 

Nora meet de temperatuur van Guido, terwijl hij zijn tanden in bed poetst. © VTM

Gemonteerd

In Een Echte Job is te zien dat het klikt tussen Nora en de rocker. “In de eerste aflevering zie je dat ik meteen begin te vertellen dat ik zanger ben, maar dat is zo gemonteerd”, legt Guido uit. “Natuurlijk was dat niet het eerste wat ik tegen Nora zei. Het duurde trouwens even voor ik doorhad dat zij de BV was. (lacht) Ze kwam binnen met haar mondmasker, en stelde zich voor als stagiaire. Mooi meisje, dacht ik. Na een tijdje vroeg ik: waar blijft die BV nu? Nora moest hard lachen en deed haar mondmasker af. Toen herkende ik haar natuurlijk, van de film Patser en The Masked Singer. Ze was over haar muziek aan het vertellen, en toen heb ik gezegd dat ik zanger ben van de gothic rockband Ground Nero.”

“Mijn fans komen nog altijd op bezoek. Nu is het wat minder door de coronaregels: het bezoek is beperkt. Maar de fans staan te trappelen om terug langs te komen.”

Guido

 

 ©  Sven Dillen

“Eigenlijk ben ik net voor mijn ongeval uit de band gestapt”, gaat Guido verder. “Ik denk dat ik nog een beetje verward was toen. Maar voor mijn fans ben ik nog altijd het gezicht van de band. In de jaren tachtig had ik ook een band: Portrait Bizarre. We waren de trots van Limburg: een van onze nummers is nog altijd een dansvloerhit op new wave-party’s. Ik heb opgetreden voor vijfduizend man. Ik word nu overal in het ziekenhuis aangesproken omdat ze mij op tv hebben gezien, maar ik ben de aandacht dus wel gewoon. Ik geniet ook wel van een beetje aandacht. (lacht) Mijn fans komen trouwens nog altijd op bezoek. Nu is het bezoek beperkt door de coronaregels, maar de fans staan te trappelen om terug langs te komen.”

Troon

Intussen is Guido verhuisd naar de revalidatiecampus in Herk-de-Stad. “Revalideren gaat redelijk goed”, zegt hij. “Al is het soms moeilijk. Om mijn benen te leren gebruiken, moet ik op mijn handen steunen. Maar dat gaat niet als je van boven tot onder alles gebroken hebt. Dezelfde Guido als vroeger zal ik nooit meer worden. De dokters hebben geen glazen bol, dus ze kunnen moeilijk zeggen wat het eindstation is. Toch probeer ik altijd positief te blijven. Of ik ooit weer kan optreden? Dat weet ik niet. Al kan ik nog altijd met een troon het podium op”, besluit Guido lachend. “Zoals Dave Grohl van Foo Fighters, toen zijn been gebroken was.”

Een Echte Job, elke donderdag om 20.35 uur op VTM en VTM GO

©  VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten