WEER. Kans op sneeuw en korrelhagel in Vlaanderen, tot 10 centimeter sneeuw in Ardennen

  

Donderdag wisselen droge perioden af met enkele regenbuien. Mogelijk valt er ook in Vlaanderen smeltende sneeuw of korrelhagel. In de Ardennen gaat het om sneeuwbuien, zo meldt het KMI. Volgens Noodweer Benelux kan er in de Ardennen van nu tot en met zaterdag lokaal tot tien centimeter sneeuw vallen.

mtmBron: BELGA

De maxima schommelen donderdag tussen -1 graad in de Hoge Venen, 4 graden in het centrum en 6 graden aan zee, bij een matige tot soms krachtige wind uit nood tot noordwest.

“Aan de achterzijde van een koufront bevindt zich polaire lucht die de komende dagen tot winterse buien kan leiden in de Benelux”, zo meldt Noodweer Benelux. “In de Ardennen valt de meeste neerslag als sneeuw boven de 300 meter met tot en met zaterdag lokaal tien centimeter sneeuw of nog iets meer.”

Donderdagavond en volgende nacht wordt het wisselend tot soms zwaarbewolkt met lange droge periodes en nog enkele lokale buien die in het centrum winters van karakter zijn en op de hoogten vallen als sneeuw. Op vele plaatsen kunnen er ijsplekken ontstaan, behalve dan in het westen waar het zachter is. De minima dalen naar waarden tussen -2 en -5 graden in de Ardennen, rond -1 graad in het centrum en +4 graden aan zee. De noordwestenwind is zwak tot matig en aan de kust soms nog vrij krachtig.

Vrijdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met tussendoor nog een paar (winterse) buien en in de Hoge Ardennen enkele sneeuwbuien. Over het westen echter blijft het overwegend droog. De maxima veranderen nauwelijks en liggen tussen 0 à -1 graad in de Hoge Venen en 6 graden in het noordwesten. Er waait een matige noordwestenwind.

Het weekend wordt droger. Zaterdag zorgt een krachtig hogedrukgebied boven onze regio voor meestal veel lage wolken maar overwegend droog weer. We halen maxima van 1 tot 6 graden bij een overwegend matige wind uit west tot noordwest.

Zondag blijft het meestal grijs en zeer rustig. Hier en daar kan er wat lichte motregen vallen, maar het is overwegend droog met maxima tussen 2 en 6 graden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten