Bombardonneke is nieuw fanfarebier: “Met muziek aan huis geleverd”

Bouwel -

Begin februari komt eraan. Traditioneel gezien is dat het moment waarop de spelende leden van de koninklijke fanfare Sint-Donatus Bouwel (Grobbendonk) hun familie en vrienden uitnodigen voor het Winterconcert. Dit jaar zou het muzikale gebeuren gecombineerd worden met de lancering van een gloednieuw fanfarebier het Bombardonneke. Het was nog maar eens de pandemie die de muzikanten verplichtte om een plan-B te schrijven. Een muzikaal plan-B, weliswaar.

Marc Peeters

“In het najaar hebben we nog op een coronaveilige manier gerepeteerd in een grotere zaal”, weet muzikant en hobbybrouwer Hans Van Lommel. “Maar in december was repeteren door de verstrengde coronaregels plots niet meer toegelaten. Online repeteren met vijftig muzikanten gaat niet. Daarom is beslist het Winterconcert te schrappen.”

Niets doen was evenwel geen optie. Het bestuur van Sint-Donatus stak de koppen bij elkaar en besloot het concept dan maar om te draaien. “Als een concert brengen in een zaal en daarbij genieten van een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen biertje niet kan, dan brengen we onze muziek en het bier toch gewoon naar de mensen thuis.”

Dat gebeurt begin volgende maand. “Momenteel kunnen sympathisanten van onze vereniging via de website een bierbestelling plaatsen. Die gaan we dan in ware fanfarestijl aan huis afleveren. Dat wil zeggen: met muziek.” Momenteel zijn er al een twintigtal bestellingen binnen. “Waar dit gaat eindigen, weten we nog niet. Het muzikaal afleveren doen we wel alleen in Bouwel.”

Een bugel en een Bombardonneke.

Een bugel en een Bombardonneke. © rr

Hans Van Lommel is niet aan zijn proefstuk toe. Samen met collega-muzikant en hobbybrouwer Sam Topff lanceerde hij drie jaar geleden het Donneke. “Een knipoog naar de naam van onze patroonheilige”, weet Sam. “De aanleiding toen was het honderdjarig bestaan van onze vereniging. Een jaar lang hebben we het feestbier geserveerd tijdens onze activiteiten, tot alles op was. Vorig jaar vonden we de tijd rijp om uit te pakken met een opvolger.”

Het Bombardonneke mocht, naar analogie met het muziekinstrument, wat zwaarder uitvallen. “Dat merk je onder meer in het alcoholpercentage, dat gestegen is van 7% voor een Donneke naar 8,5%. Het Bombardonneke is dan ook een zwaar blond bier met een frisse hopsmaak en een lichtbittere afdronk.” Om ten volle te kunnen genieten van een Bombardonneke hebben de vrolijke muzikant-brouwers een speciaal bijhorend glas gekozen, wat perfect de volle en bombastische smaak naar boven laat komen.

Van het Bombardonneke is 1.000 liter gebrouwen. “Dat is de helft minder dan we drie jaar geleden lieten brouwen, maar we kunnen in deze onzekere tijden beter voorzichtig blijven”, menen de muzikanten.

www.fasido.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten