Na dood van Dean (4): Dave De Kock verschijnt voor Nederlandse officier van justitie in kader van overlevering naar België

 

 ©  rr

Dave De Kock, die in België berecht zal worden voor de ontvoering en dood van Dean Verberckmoes, verschijnt donderdagmiddag voor de officier van justitie in Amsterdam, die zal beslissen over zijn overleveringsdetentie. Dat houdt een verlenging in van zijn voorlopige hechtenis in afwachting van een definitieve beslissing over de overlevering aan ons land.

mtmBron: BELGA

De Belgische en Nederlandse speurders beslisten woensdag op een coördinatievergadering in Bergen op Zoom dat de vervolging van Dave De Kock voor de dood van Dean in ons land zal plaatsvinden, omdat het slachtoffer, de nabestaanden en de verdachte Belgen zijn. Ons land heeft via een Europees aanhoudingsbevel de overlevering van De Kock gevraagd.

LEES OOK. Al anderhalf jaar koppel, nu allebei in de cel na dood Dean (4): “Lief meisje, maar...” (+)

De Kock zit in Nederland in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. De onderzoeksrechter in Dendermonde vraagt zijn overlevering in een onderzoek naar de moord op en de ontvoering van Dean Verberckmoes. Het lichaam van Dean werd in Nederland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans in Zeeland, en De Kock werd opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht. Dean werd in België ontvoerd, maar er is nog geen zekerheid over waar hij om het leven kwam.

Verzet aantekenen?

De Kock verschijnt nu voor de officier van justitie in Amsterdam, die zal beslissen over zijn overleveringsdetentie. Hij werd maandag opgepakt en zijn voorlopige hechtenis zal verlengd worden in afwachting van een definitieve beslissing over de overlevering. Het is nog niet duidelijk of De Kock zich zal verzetten tegen de overleveringsprocedure. Als hij dat niet doet, kan hij op relatief korte termijn aan de Belgische speurders overgedragen worden, maar bij verzet kan de procedure tot zestig dagen of langer aanslepen.

LEES OOK.Familie weet niet wat De Kock bezielde: “Met wat hij op zijn kerfstok had, vond ik het niet zo slim dat hij voor dat kindje zorgde” (+)

Eens in België zal De Kock voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hem hier in verdenking zal stellen, vermoedelijk ook op verdenking van moord en ontvoering. Het Oost-Vlaamse parket geeft nog altijd geen details op vraag van de onderzoeksrechter. Die heeft R.W., de Nederlandse vriendin van De Kock, aangehouden op verdenking van moord en ontvoering. Ze werd in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt tijdens een huiszoeking in Sint-Gillis-Waas, in het pand waar ze samen met Dave De Kock woonde. Ze verschijnt vrijdag voor de raadkamer, die over haar verdere aanhouding zal beslissen.

Het Nederlandse deel van het onderzoek gaat intussen verder en de resultaten ervan worden aan het Belgische gerecht overgedragen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten