PFAS-vervuiling vastgesteld op drie plaatsen in Gent: hier eet je best geen zelfgekweekte groenten en fruit meer

Blusschuim veroorzaakt op drie plaatsen PFAS-vervuiling in Gent. 

Blusschuim veroorzaakt op drie plaatsen PFAS-vervuiling in Gent. © Cees Elzenga/Hollandse Hoogte 

Gent / Mendonk / Wondelgem / Gentbrugge -

In Gentbrugge, Wondelgem en Mendonk is PFAS-vervuiling vastgesteld in de grond. Omwonenden krijgen de raad om geen groenten en fruit te eten uit eigen tuin, en om geen grondwater te gebruiken. Om te onderzoeken hoe ernstig de situatie is, gebeuren deze week extra boringen.

Max Dedulle

Het onderzoek naar bodemvervuiling in Vlaanderen kwam er na het PFAS-schandaal in Zwijndrecht. Daar stootte chemiebedrijf 3M jarenlang chemische stoffen uit. Steden en gemeenten kregen de opdracht om een lijst in te dienen met terreinen waar de schadelijke stof aanwezig kon zijn. De OVAM identificeerde bodemverontreiniging op 807 locaties, waaronder drie in Gent.

Het gaat om de brandweerpost in Heinakker (Wondelgem), de voormalige brandweerpost Oost in Gentbrugge (nu wijkpark De Porre) en de brandweerschool in Mendonk. Oefenterreinen en kazernes van de brandweer lopen extra risico, want blusschuim bevatte vroeger vaak PFAS. Als het in de bodem belandt, breekt het niet af en kan het jaren later nog worden aangetroffen. Het schuim waarmee de Gentse brandweer vandaag de dag blust, is overigens vrij van het chemische goedje. Bij de brandweerkazerne in de Roggestraat werd het niet gevonden.

Voorzorgsmaatregelen

Om te weten hoe ernstig de situatie is, is bijkomend onderzoek nodig op de drie sites. Daarvoor voert de Stad deze week nog de nodige boringen uit. “De resultaten daarvan verwachten we over enkele weken”, zegt milieuschepen Tine Heyse (Groen). “Samen met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de OVAM zullen we die grondig bekijken.”

Toch neemt de Stad al preventief enkele maatregelen. Wie in een straal van 500 meter rond het wijkpark De Porre in Gentbrugge of de brandweerpost in Heinakker (Wondelgem) woont, krijgt het advies om voorlopig geen grondwater te gebruiken, behalve voor het doorspoelen van het toilet of het afspoelen van een terras. Wie binnen een perimeter van 100 meter woont, eet het best ook geen groenten, fruit of eieren uit eigen tuin. Rond de derde verontreinigde site, de brandweerschool van Mendonk, is er geen bewoning.

De bewoners worden per post verwittigd van deze maatregelen. “Op dit ogenblik gaat het over voorzorgsmaatregelen waarvan we vragen om die goed op te volgen”, zegt Heyse. “Van zodra er resultaten zijn van het bijkomende onderzoek worden de omwonenden hier direct van op de hoogte gesteld.”

Afgelopen zomer controleerde watermaatschappij Farys ook het Gentse drinkwater op PFAS-stoffen. Die werden toen niet aangetroffen. Ook nabij de drie Gentse plekken waar de stoffen in de bodem werden aangetroffen, is het kraantjeswater veilig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent