Bebat onthult nieuwe containers om grotere batterijen veilig in te zamelen

 

 ©  BELGA

Bebat heeft donderdag een nieuwe container voorgesteld waar grotere batterijen mee kunnen worden ingezameld. De container, die ASP-unit wordt genoemd, maakt het mogelijk om veilig grote batterijen in op te bergen, en geeft zelf aan wanneer hij vol is. Vlaams minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA) kwam donderdag een kijkje nemen.

mtmBron: BELGA

De ASP-unit is gefabriceerd uit staal, wat het een veiligere optie maakt dan de kartonnen dozen die nu veelal gebruikt worden. In scholen en winkels is de opening van die dozen bewust kleiner gemaakt, zodat er enkel nog kleine batterijtjes inpassen. De grotere batterijen, zoals bijvoorbeeld van elektrische fietsen of e-steps, zijn bestemd voor de nieuwe ASP-units. De units zijn voornamelijk te vinden in recyclageparken en bij fietshandelaars.

De stalen containers hebben een brandveilig deksel, ter preventie van eventuele ongevallen als de batterij zou kunnen gaan branden. Het deksel houdt de brand onder controle, maar zorgt dat druk van de rook wel kan ontsnappen. “De rook gaat dus buiten, maar de vlammen blijven binnen”, zegt Peter Coonen, CEO van Bebat. “Dat is een unieke innovatie die we in de units hebben kunnen verwerken, en daar hebben we ook een patent op kunnen krijgen.”

Daarnaast kunnen de ASP-units ook zelf aangeven wanneer ze vol zitten. Dankzij een telecomsignaal worden medewerkers gewaarschuwd wanneer dat het geval is. “Zo kunnen we onze logistiek aanpassen: we halen enkel die units op die ook effectief vol zitten. Een proefproject heeft aangetoond dat we tot een vijfde minder ritten moeten doen.”

Minister Zuhal Demir (N-VA) is erg tevreden met de innovaties die Bebat heeft voorgesteld. “Dankzij de nieuwe technologieën zullen ook grotere batterijen in de toekomst efficiënt en veilig kunnen worden ingezameld. Het is een deel van de circulaire strategie waar we met de Vlaamse regering sterk op inzetten. Dat blijven we ook in de toekomst promoten.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten