Opnieuw halve ton cocaïne gevonden in Gentse haven: verstopt in vaten fruitsap

 

 ©  Shutterstock

Gent -

Op een boot in de Gentse haven is vorige week 560 kilogram cocaïne gevonden. De drugs met een straatwaarde van ongeveer 25 miljoen euro zaten verstopt in vaten fruitsap. Het schip was afkomstig uit Brazilië. Acht verdachten zijn opgepakt, waaronder verschillende havenarbeiders.

Geert Neyt

Onder de waterlijn, tussen het steenkool, tegels of fruit, in containers, via de bemanning, … Drugscriminelen zijn zeer vindingrijk als het erop aankomt om drugs te verstoppen in schepen. Op het Braziliaanse schip dat vorige week in Gent werd doorzocht, zat 560 kilogram cocaïne verstop in vaten fruitsap. Dat bevestigt het Gentse parket.

De dagen na de ontdekking deden speurders verschillende huiszoekingen en in totaal werden acht verdachten gearresteerd. Zes verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent en aangehouden. Het gaat om drie havenarbeiders en drie vermoedelijke leden van de criminele organisatie. De andere twee werden vrijgelaten na verhoor, waarbij er één onder voorwaarden werd gesteld.

Printpapier

Het gebeurt steeds vaker dat in de Gentse haven enorme hoeveelheden cocaïne worden aangetroffen. In september vorig jaar werd een half ton cocaïne aangetroffen tussen printpapier in een container van een Braziliaanse fruitsapboot.

In juni was er al 216 kilogram cocaïne ontdekt in een zeekast. Dat is een metalen constructie die door drugsbendes onder de waterspiegel aan de romp van het schip wordt bevestigd. Eind december 2020 werden in een andere zeekast drie zakken met 150 kg drugs gevonden nadat de politie was gealarmeerd door duikers die de drugs uit het water aan land wilden brengen.

De grootste vangsten ooit in de Gentse haven gebeurden in 2018 en 2019. Toen werden in vrachtschepen uit Zuid-Amerika 2 ton en anderhalve ton cocaïne onderschept .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent