Afbraak bijgebouw Mortsels stadhuis in aantocht

Het oude gebouw van politie naast het stadhuis maakt plaats voor een groen. 

Het oude gebouw van politie naast het stadhuis maakt plaats voor een groen. © Filip Spoelders

Mortsel -

Met de renovatie van het stadhuis wil het Mortselse bestuur de hele site rond het gebouw aanpakken. Hierbij hoort ook de afbraak van een van de twee bijgebouwen die volgens burgemeester Erik Broeckx (N-VA) volgende maand van start kan gaan.

Filip Spoelders

Tegen het voorjaar van 2023 moet het vernieuwde stadhuis op het Stadsplein heropenen. Maar ook de omgeving errond zal veranderen en vooral vergroenen. Links naast het stadhuis komt tegen dan een wandel- en fietsbrug om de stad en het Fort 4 met elkaar te verbinden.

De bewoners van de appartementen krijgen zicht op het Stadsplein.

De bewoners van de appartementen krijgen zicht op het Stadsplein. © Filip Spoelders

In dit opzicht wordt ook het linkse bijgebouw of het vroegere staf- en steungebouw van de politiezone Minos gesloopt. De vergunning is toegewezen maar het is nog wachten tot de periode om beroep aan te tekenen, is verlopen. “Normaal kunnen de sloopwerken volgende maand beginnen. Dit zal een heel ander zicht op ons Stadsplein geven. Ook de bewoners van de nieuwe appartementen achter het bijgebouw krijgen een open zicht richting het plein”, vertelt burgemeester Erik Broeckx.

Prairietuin

Voor de afbraak krijgt Mortsel subsidies van het Europese project Nature Smart Cities. Want in de plaats van 285 vierkante meter bebouwde oppervlakte komt er groene open ruimte. De vrijgekomen plaats wordt ingezaaid met een diversiteit aan bomen, struiken en bloemen in de vorm van een prairietuin.

Na de verbouwingen aan het stadhuis volgen nog onthardingen op het plein om het stadhuis naar het bosrijke fortdomein te trekken.

“In het andere bijgebouw huist momenteel de werfkeet voor de werknemers die in het stadhuis aan de slag zijn. Nadien wordt dit onze welzijnscampus. We weten nog niet of we het bijgebouw hiervoor gaan verbouwen of we voor een nieuwbouw kiezen”, geeft de burgemeester nog mee.

Het rechtse bijgebouw wordt een welzijnscampus.

Het rechtse bijgebouw wordt een welzijnscampus. © Filip Spoelders

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten