Nee, paracetamol is niet altijd goed idee: zo bestrijd je de symptomen van coronavirus het best

© anp/hh

Het coronavirus circuleert opnieuw weer wat meer in ons land. Maar wat doe je het best tegen die vervelende symptomen als koorts, spierpijn en hoofdpijn? Wij gingen te rade bij enkele experts.

Guy Stevens

Koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, hoesten, rillen: het zijn klachten waar vandaag duizenden covid-patiënten thuis mee kampen. Nu het coronavirus meer dan ooit circuleert in de samenleving en de omikronvariant bovendien een stuk besmettelijker blijkt, bereikt het aantal besmettingen recordhoogten en zijn meer mensen ziek dan voordien. Gelukkig zijn de klachten minder erg, waardoor de ziekenhuizen niet overspoeld worden en het in de grote meerderheid van de gevallen mogelijk is om thuis uit te zieken.

LEES OOK. “Eerder kwart miljoen besmettingen per dag”: echte golf is nog zwaarder en toch is piek nog niet in zicht

Maar wat kan je doen als je thuis aan het worstelen bent met die klachten? Niet veel andere zaken dan wat je doet wanneer je bijvoorbeeld de griep hebt, zo leert een rondvraag bij huisartsen en experts. “Geef je lichaam de kans om het virus te overwinnen”, zegt Dirk Devroey, professor Huisartsengeneeskunde aan de VUB. “Dus vermijd inspanningen en rust veel.”

Wie koorts heeft, zweet veel en verliest veel vocht. “Dus moet je voldoende drinken”, zegt huisarts Steven Haesaert. “Zodat je niet uitdroogt.” Hoeveel je drinkt moet je zelf wat aanvoelen, maar twee liter vocht innemen wordt aangemoedigd. “Daar kan ook gerust een warme thee of soep bij zijn”, voegt Devroey toe. Ook voldoende eten is belangrijk. “Maar dan het best een yoghurtje of andere lichte kost”, zegt Haesaert.

LEES OOK. Frustratie groeit, motivatie daalt en zit bijna op een dieptepunt: “Waarom iets opdringen als het misschien niet nodig is?”

De huisartsen en andere experts raden bij hevige pijn en hoge koorts de pijnstiller paracetamol aan. Die verbetert veel pijnklachten en verlaagt koorts, waardoor het doormaken van de ziekte wat draaglijker wordt. “Paracetamol is veilig en kan veel verlichting veroorzaken”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. “Het zal de klachten minder erg maken.”

Niet te veel

Maar, zo voegt Devroey toe, neem het alleen wanneer je temperatuur hoger is dan 38,5 graden. “We weten van het coronavirus dat het niet goed tegen warmte kan. Dat is ook de reden waarom je lichaam de temperatuur verhoogt: het wil de vermenigvuldiging van het virus tegengaan. Met paracetamol of ibuprofen haal je die temperatuur weer naar beneden en ondermijn je het genezingseffect eigenlijk een beetje.” Het is daarom ook dat je je beter warm kleedt wanneer je ziek bent: dan zal je lichaamstemperatuur stijgen en kan het virus moeilijker overleven.

 ©  Getty Images/Vetta

Verder raadt Haesaert aan te luisteren naar je lichaam. “Hoest je veel en pijnlijk, haal dan hoestsiroop in huis. Heb je veel klachten aan je neus of je keel, dan kan een keel- of neusspray goed helpen.” Van die middelen ga je niet vroeger genezen, zegt hij. “Maar het kan allemaal voor wat comfort zorgen.” Overdrijf er niet mee, zegt Dirk Devroey. “Een beetje water of soep drinken of een snoepje eten kan net zo goed werken.”

LEES OOK. Meer coronapatiënten in de ziekenhuizen, maar zij maken zich ergens anders zorgen over

Niet genezen

Meer dan de symptomen verlichten kan je vandaag niet doen, zegt Van Gucht. “Aan het virus kan je jammer genoeg niets doen. In de toekomst zal dat wel kunnen, door antivirale middelen die op de markt gaan komen.” Een voorbeeld daarvan is de coronapil van Pfizer, waarvan ons land er al tienduizend besteld heeft. “Daarmee zal je het virus een halt kunnen toeroepen en dat dus actief in het lichaam van een besmet persoon kunnen aanvallen. Maar daarop is het nog enkele weken of maanden wachten.”

Wanneer beslis je dan om toch naar de huisarts te gaan? “Als je koorts na drie of vier dagen nog niet gaan liggen is, kan dat wel een alarmsignaal zijn”, zegt Van Gucht. “Raadpleeg dan beter je huisarts. Ook als je moeilijk ademt, kan het nooit kwaad je huisarts te bellen. Bij pijn op de borst ook. Dan kan het best dat het virus er toch in geslaagd is om je longen te bereiken.” Volgens huisartsen is ook je hoest iets om in de gaten te houden. “Als die slecht wordt richting de derde of de vierde dag, loop je het risico dat het evolueert richting longontsteking. Dan is het toch erg belangrijk dat je medische hulp zoekt.” Ook spierpijn die niet algemeen is maar zich op één specifieke plaats bevindt, laat je best even nakijken. “Dat zou een ontstoken bloedvat kunnen zijn.”

LEES OOK. Marc Van Ranst hoopvol: “Je voelt dat we in het eindspel geraken”

En wat met kinderen? “Die worden gelukkig veel minder vaak ziek, en daar moet je dus minder doen”, zeggen de huisartsen. “Maar ook daar geldt: zorg dat ze genoeg drinken en geef ze bij koorts paracetamol.” Een veel gehoorde klacht bij kinderen die toch ziek worden door Covid, is dat ze veel hoesten. “Dat is onschuldig. Tenzij als het een piepende hoest of een blafhoest wordt. Als ouder voel je wel aan wanneer het erger is dan een onschuldig hoestje. Ga in dat geval toch maar naar de huisarts.”
Reclame:
De beste Farmaline kortingen voor u verzameld >>Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten