PRAKTISCHE GIDS WK VELDRIJDEN 2022. Fayetteville, in primetime op Belgische tv en plots de Amerikaanse droom van velen

 

De Walmart UCI Cyclocross World Championships: de officiële titel van het aanstaande WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville zet meteen de toon. Een wereldkampioenschap op z’n Amerikaans dus, waar er koopjes te doen zijn aangezien de twee topfavorieten ontbreken. Ontdek er hier alles over!

Michiel Verheirstraeten

Wat? Wereldkampioenschappen veldrijden

Waar? Fayetteville, in de Amerikaanse staat Arkansas.

Wanneer? Zaterdag 29 en zondag 30 januari

Om hoe laat? Het is er zeven uur later, de wedstrijden van de profs worden om 21u30 Belgische tijd gereden

Programma? Zaterdag is het aan de Meisjes Junioren (18u), de Mannen Beloften (20u) en de Vrouwen Elite (21u30). Zondag beginnen we met de Jongens Junioren (18u) en de Vrouwen Beloften (20u), om te eindigen met de Mannen Elite (21u30)

Waar kan ik het volgen? Dat weekend kan je van ‘s morgensvroeg tot ‘s avonds laat terecht op de live-verslaggeving van sportwereld.be, op televisie worden alle wedstrijden live uitgezonden op canvas of één.

De Walmart-cross

Walmart is een Amerikaanse supermarktketen met zijn hoofdkantoor in het naburige Bentonville, op amper een klein half uurtje van Fayetteville, en werd als hoofdsponsor van dit event opgenomen in de officiële naam.

LEES OOK. Met dank aan de centen van de supermarkt: waarom veldrijden in Amerika over hoogtepunt heen is, maar er toch een WK plaatsvindt

Het grootste gevolg van een wereldkampioenschap in de Verenigde Staten is echter de uitzendtijd. Het is er immers zeven uur later, de wedstrijden van de profs worden dan ook om 21u30 Belgische tijd gereden. In Belgische primetime dus.

Parcours voor snelle mannen

Snel, sneller, om ter snelst. Sven Nys had in de lobby van het hotel van de Belgen al aangegeven dat het een snelheidswedstrijd zou worden en onze indruk kan dat alleen maar bevestigen. De modder die in oktober nog voor een loodzware WB-manche zorgde, zal er dit weekend niet zijn. De komende dagen wordt zonnig weer verwacht met lichte vriestemperaturen ’s nachts en aangenaam winterweer overdag. Tien graden en volop zon, van regen is geen sprake. Mocht er ’s nachts een bevroren bovenlaagje zijn, dan zal dat zeker verdwenen zijn wanneer de eliterenners – dames op zaterdag en mannen op zondag – over het parcours gaan. Dat, in combinatie met de wedstrijden voordien, kan zorgen voor een glibberige bovenlaag, maar aan de snelheid zal het weinig veranderen.

Wat overblijft is een breed parcours – opschuiven is hier geen issue – waar een lange klim bij het begin van de ronde voor de selectie kan zorgen. In het tweede gedeelte volgt nog een lange trappenpartij, maar is het vooral zaak om zo snel als mogelijk over een droge, grasachtige ondergrond te rijden. Voor de technisch vaardigen liggen er (te) weinig punten waar zij het verschil kunnen maken, in de materiaalpost zal er vooral met de duimen worden gedraaid.

LEES OOK. PARCOURS WK VELDRIJDEN 2022. Fayetteville is voor mannen met een grote motor

Geen Van der Poel en geen Van Aert

Er is al heel wat over gezegd en geschreven, maar de Grote Twee van de cross tekenen niet present in Fayetteville. De oversteek naar de VS paste niet in de plannen van Wout van Aert, die na het BK zich volledig focust op het wegseizoen. Mathieu van der Poel ligt dan weer in de lappenmand en zegde af om volledig te herstellen van zijn opspelende rug en een kleine operatie aan de knie. Voor het eerst in acht jaar zal er iemand anders wereldkampioen worden. Dat biedt dan ook kansen aan de rest voor hun Amerikaanse droom...

Tweede cross in Fayetteville dit seizoen, tweede keer Belgisch feest?

Hij start dan wel als outsider, het vertrouwen van één Belg kan alvast niet meer stuk voor de wedstrijd in Fayetteville: amper drie maanden geleden won Quinten Hermans er immers nog de tweede manche van de Wereldbeker. De poulain van Bart Wellens haalde het op het natte en loodzware parcours met ruim verschil van Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

Toon Aerts begon sterk op de eerste passages van de lange beklimming en de lange trap, enkel Quinten Hermans bleek in staat de Kempenaar te volgen. De Limburger van het Tormans Cross Team versnelde bij het ingaan van de derde ronde en reed in geen tijd weg van zijn concurrenten. Aerts zat daarachter in de tang bij het duo van Pauwels Sauzen - Bingoal en strandde nog naast het podium. De protagonisten van die dag hebben alleszins al de ervaring van te doseren op het parcours.

Eli Iserbyt en Toon Aerts zijn misschien wel de grootste Belgische kanshebbers, de topfavoriet rijdt echter niet in een Belgisch truitje. Na twee weken stage in Spanje met zijn team INEOS Grenadiers is de Brit met zijn grote motor bij afwezigheid van Van Aert en Van der Poel dé te kloppen man. Pidcock start deze zaterdag in de cross in Hamme (X2O Badkamers Trofee) en een dag later in de Wereldbekercross in Hoogerheide. Maandag vertrekt hij naar de States.

 

 ©  BELGAIMAGE

Nederland komt deze keer met slechts twee renners aan de start, Lars van der Haar en Corné van Kessel, en alleen Van der Haar start met (minieme?) winstkansen. Daarmee zijn alle favorieten en outsiders meteen gekend, want bij andere landen lijkt niemand bij machte om een gooi te doen naar het podium. Zelfs bij de Amerikanen, waar Curtis White de beste resultaten kan voorleggen maar in Belgische crossen nog nooit de top tien haalde, met de twaalfde plek in Herentals als uitschieter. Ook Gage Hecht reed enkele crossen op Belgische bodem maar haalde nog nooit de yop twintig en nationaal kampioen Eric Brunner reed nog nooit buiten zijn landsgrenzen.

De volledige Belgische selectie:

Mannen Elite: Jens Adams, Toon Aerts, Vincent Baestaens, Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Daan Soete, Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout

Vrouwen Elite: Sanne Cant, Alicia Franck

Mannen Beloften: Gerben Kuypers, Jente Michels, Thibau Nys, Niels Vandeputte, Emiel Verstrynge, Joran Wyseure

Vrouwen Beloften: Kiona Crabbé

Jongens Junioren: Yordi Corsus, Kenay De Moyer, Aaron Dockx, Wies Nuyens, Viktor Vandenberghe

Meisjes Junioren: Fleur Moors, Xaydee Van Sinaey

Vrijdag al een primeur

Voor het eerst pakt de Internationale Wielerunie (UCI) ook met een Team Relay uit. Het wordt bij manier van spreken een testevenement, dat op vrijdag wordt gereden. Een landenteam zal drie mannen en drie vrouwen bevatten. Sléchts één man en één vrouw moeten elite zijn. De vier andere leden van de ploeg mogen ofwel junior of U23 zijn. Kiest een natie voor twee juniores en twee U23-crossers, ook goed. De enige voorwaarde is dat ze allemaal in hun leeftijdsklasse ook individueel aan het WK veldrijden meedoen. Het stramien is heel simpel: elke crosser moet één ronde rijden en tikt in de wisselzone de volgende renner van zijn land aan die zijn lus rijdt. Na zes ronden is de Team Relay gepiept, de bondscoach bepaalt zelf de volgorde van zijn zes crossers.

Koud, maar droog

In tegenstelling tot die Wereldbekermanche mogen we dus een vrij droge omloop verwachten. Momenteel vriest het in Fayetteville, vanaf het weekend worden overdag wel positieve temperaturen verwacht tot zelfs zo’n twaalf graden hoewel het ‘s nachts nog serieus kan afkoelen tot min zeven graden. Voor het weekend worden overdag temperaturen van acht tot elf graden voorspeld, met lichte nachtvorst.

Fans zijn welkom, maar...

Uiteraard kunnen we er ook hier niet om heen: covid-19 houdt de sportwereld immers nog in de ban. Het is niet makkelijk om in de Verenigde Staten te geraken en ook het land verlaten vraagt om inspanningen, maar eens u op uw bestemming bent lijkt het allemaal best mee te vallen. Op en rond het parcours is er publiek welkom: renners, entourage en publiek wordt enkel gevraagd een mondmasker te dragen. ewijzen dat u gevaccineerd bent, hoeft niet. Wat ook niet verwonderlijk is als u weet dat in Arkansas amper de helft van de inwoners effectief al een prik heeft gehad.

“We houden de veranderende COVID-situatie nauwlettend in de gaten en overleggen met medische professionals”, klinkt het bij de organisatie. “Mondmaskers zijn verplicht voor iedereen op de locatie, inclusief toeschouwers, en er komen extra stations om handen te wassen. Het is van cruciaal belang dat iedereen met ziektesymptomen thuis blijft.”

LEES OOK. Coronamaatregelen op WK veldrijden in VS roepen vragen op: “We maken ons zorgen”

 

 ©  BELGA

Tweede WK in Amerika, tweede keer Belgisch feest?

In de 72-jarige geschiedenis van de Wereldkampioenschappen veldrijden is het nog maar de tweede keer ooit dat er een WK buiten Europa wordt georganiseerd. De vorige keer was pas in 2013, in het Amerikaanse Louisville. Niet toevallig, want in de Verenigde Staten is cyclocross erg populair. Het WK in Louisville, in de staat Kentucky, werd toen gedomineerd door het weer. Door het slechte weer stond de Ohio River op het punt buiten zijn oever te treden en daarom werd de titelstrijd bij de profs in laatste instantie een dag vervroegd.

De toen 36-jarige Sven Nys maalde er niet om en snelde op een zwaar parcours naar zijn tweede wereldtitel bij de profs, na een spannende tweestrijd met Klaas Vantornout. De jonge Lars van der Haar pakte brons. De overige wereldkampioenen waren overigens ene Mathieu van der Poel (junioren), Mariannes Vos (vrouwen) en Mike Teunissen (beloften).

 

 ©  BELGA

Louisville in 2013: Sven Nys

Hoogerheide in 2014: Zdenek Stybaar

Tabor in 2015: Mathieu van der Poel

Zolder in 2016: Wout van Aert

Bieles in 2017: Wout van Aert

Valkenburg in 2018: Wout van Aert

Bogense in 2019: Mathieu van der Poel

Dübendorf in 2020: Mathieu van der Poel

Oostende in 2021: Mathieu van der Poel

Wat u nog moet weten over Fayetteville zelf

Tot slot, voor de liefhebbers nog een korte, toeristische introductie over de omgeving. Fayetteville is een universiteitsstad met circa honderdduizend inwoners en promoot zichzelf als “de plek waar cultuur en natuur elkaar vinden”. Gelegen aan het Nationaal Park van de Ozark Mountains heeft het vooral heel wat troeven voor de actieve reiziger. Omringd door parken, bossen en ongerepte rivieren zoals de Buffalo National River zijn er genoeg mogelijkheden om te fietsen, mountainbiken, joggen en wandelen.

Fayetteville haalde niet voor niets het WK veldrijden binnen: het promoot zich als een echte fietsstad. Voor de wielertoerist zijn er de Ozark Mountains of de Razorback Regional Greenway, mountainbikers komen aan hun trekken op parcoursen in Centennial Park (waar het WK plaatsvindt) en Kessler Mountain.

Het culurele epicentrum bevindt zich in het Downtown & Dickson Street Entertainment District, met heel wat evenementen, boetieken, kunstgalerijen, bars en restaurants.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten